Tuinplant van de maand februari: Voorjaarsbollen op pot

Tuinplant van de maand februari: Voorjaarsbollen op pot

Met voorjaarsbollen op pot vervroeg je het voorjaar in de tuin en in de huiskamer. Want wanneer het eerste beetje warmte zich aandient, schieten de bloemen uit het bolletje en groeien uit tot vrolijke, heerlijk geurende lentetoppers.  

Binnen het assortiment voorjaarsbollen op pot komen we bekende producten tegen zoals hyacinten (Hyacinthus), narcissen (Narcissus) en blauwe druifjes (Muscari). Allemaal geschikt om in de volle grond of in potten te planten.

Hyacint, narcis en blauwe druifjes

De hyacint is er in roze, wit, blauw, purper, zalm of zachtgeel. De bloemen aan de steel worden “nagels” genoemd en ruiken heerlijk. De bollen zijn er in een groot aantal variëteiten. Ook de narcis staat deze maand als voorjaarsbol in het zonnetje. Deze bol verschijnt als heerlijk geurende trosnarcis, met hele kleine of juiste megagrote trompetten of gevuldbloemigen. De belangrijkste kleuren zijn geel en wit. Daarnaast bestaan er tweekleurigen waarbij zalm en oranje in de bloem te zien is. Het blauwe druifje is een klein druifvormig bloemetje in meestal blauwe kleuren, maar er zijn ook witte of purperen versies. Blauwe druifjes hebben een lichte muskusgeur, wat verwijst naar de Latijnse naam Muscari. 

Verzorging voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen stellen weinig eisen, ze kunnen zowel in de schaduw als in de zon staan. Zelfs bij temperaturen rond het vriespunt doen de bol-op-pot producten het heel goed. Zet u de bollen binnen neer? De plant verlangt dan een zo koel mogelijke plek, voor extra lang bloeiplezier. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, maar maak de bollen ook niet te nat want dan kunnen ze gaan rotten. Voeding is eigenlijk niet nodig, de meeste voeding zit al in de bol.

Leuk weetje

Met hyacinten, narcissen en blauwe druifjes is iets bijzonders aan de hand. Ze hebben namelijk een koude periode nodig om in bloei te komen. Kwekers houden de bollen even voor de gek om ze eerder in bloei te krijgen. Dit doen ze als volgt: ze trekken de bollen in bloei in de kas bij hoge temperaturen nadat de voorjaarsbollen eerst een aantal weken geconfronteerd worden met lage temperaturen van 5-10 graden Celsius. De planten bloeien dan precies in februari en worden als het ware gefopt omdat ze denken dat het al voorjaar is.

Meer informatie over voorjaarsbollen op pot en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...