Aardbeien in hangpot

Aardbeien in hangpot

Voor een leuke hangpot waaruit heerlijke aardbeien groeien, is altijd plek

Hangaardbeien zijn heel lekker. En zo’n pot waarin aardbeiplanten bloeien, terwijl er ook al vruchten aan rijpen, is een geweldig feestelijk gezicht. Groen, rood en wit: de kleuren van de Italiaanse vlag. Zuidelijk temperament. Vakantiegevoel. Dat is wat zo’n hangpot met aardbeiplanten je (behalve vruchten) ook geeft. Aardbeiplanten, want er staat op het pot-cover wel ‘Aardbeienplant. Kweek je eigen aardbeien’ maar in elke pot zijn niet één, maar liefst drie aardbeiplanten opgekweekt. Daardoor kun je veel meer aardbeien oogsten dan van één plant. Bovendien gaat de oogst heel lang door, want het zijn doordragers. Dat betekent dat de planten niet alle aardbeien in één keer produceren, maar daar maandenlang mee doorgaan. Zo’n hangaardbeienpot is een echte snoeppot! Elke keer een aardbeitje! Smullen maar! En vanwege de hoeveelheid aardbeien die er aan de lange stengels ontstaan heb je ook regelmatig genoeg vruchten voor een toetje of een taart. Heb je jonge kinderen of kleinkinderen? Geef ze dan elk hun eigen hangaardbeienpot. Wedden dat ze daar heel blij mee zijn?! En zonder dat ze het in de gaten hebben, gaan ze dan ook nog van planten houden en ze verzorgen. Spelenderwijs!  Ze kijken bij jou de kunst wel af.

Het zijn doordragers én hangers

Alle aardbeiplanten zijn meerjarig. Ze blijven meer jaren productief. Alleen vormen ze na een paar jaar steeds minder vruchten. Dan worden ze meestal vervangen.

Er zijn bij de aardbeien twee hoofdgroepen te ontdekken: planten die eenmaal per jaar vruchten dragen (junidragers) en doordragers.  Daarnaast zijn er wel meer groepen, zoals bosaardbeien, maar die zijn iets minder bekend.

De eenmaal dragende rassen vormen in vrij korte tijd hun bloemen en daarna al hun vruchten. Daar oogst je dan zo’n vier weken van. Daarna stoppen ze en heb je er de rest van het jaar weinig meer aan. Dan zijn ze alleen maar mooi groen. Dat is trouwens  niet helemaal waar, want je kunt heel lekkere thee van aardbeibladeren trekken. Heerlijk samen met wat munt. Want aardbeienblad is eetbaar! Ook mooi als eetbare garnering of door de sla. En met wat honing: hhmmm!

Doordragers hebben een ander vruchtgedrag. Die vormen vier tot vijf maanden lang steeds nieuwe bloemen – dus minder tegelijk dan de eenmaal  dragende rassen, maar je hebt er daardoor veel langer plezier van. Bij doordragers zie je bloemen en vruchten tegelijk. Doordragers vormen een andere rassengroep dan de eenmaal dragende aardbeien.

Maar er zijn meer verschillen: de aardbeien in de potten die GroenRijk nu aanbiedt zijn niet alleen doordragers, maar ook hangaardbeiplanten. Voor de vruchten en de smaak maakt dat niet uit, maar hangaardbeien hebben een wat andere groeivorm. Die maken veel langere en sierlijk uit de pot hangende stengels waaraan de bloemen en vruchten verschijnen. Doordat de heerlijk sappige vruchten zwaarder zijn gaan de stengels met vruchten hangen. Onder de mooie witte bloempjes staan ze meestal nog rechtop. Net zoals bij de drietallige bladeren: elk blad – eigenlijk een samengestelde bladschijf – bestaat uit drie aparte deelblaadjes.

Weet je dat aardbeien ook geneeskrachtig zijn?

Als je te lang in de zon hebt gezeten – beter van niet, maar het kan gebeuren – krijg je last van zonnebrand. Leg dan schijfjes aardbei op de rode plek (of gebruik een geplette aardbei) en je hebt er veel minder last van. Het branderige gevoel verdwijnt. Omdat aardbeien bijzondere looistoffen bevatten, zijn ze ook heel geschikt om wonden te helen of zweertjes te genezen. Aardbeisap heeft ook een sterk bloedreinigende werking. Oergezond dus en omdat jij je aardbeien in de hangpot niet met pesticiden bespuit, ben je daar helemaal zeker van! En het klinkt misschien raar, maar je kunt je aardbei gerust mét het kroontje opeten! Dat is namelijk heel gezond voor je maag en ingewanden! Zonde om dat weg te gooien (zoals bijna iedereen nog doet). Het kroontje smaakt een beetje naar spinazie.

Hoe je de planten in hun pot het beste kunt verzorgen

Het zijn vrij grote potten. Ze hebben bij GroenRijk een doorsnee van liefst 21 cm. Dat is meer dan gemiddeld. Dat betekent dat de planten in hun speciaal door de kweker toegepaste potgrond goed kunnen wortelen en heel gezond uitgroeien en leven. Door de wat grotere potmaat blijft de potgrond ook wat langer vochtig. Hang de pot op een lichte, liefst zonnige plek ergens tegen een wand, schutting, muur, paal, balk of wat ook. Als hij maar kan hangen. Zorg dat de potgrond niet uitdroogt. Geef de planten als je ermee thuiskomt, meteen voor de eerste keer water en giet opnieuw als de potgrond wat droger begint aan te voelen (even met je vinger voelen). Maak de grond in de pot niet kletsnat. Als de wortels te lang nat zijn of zelfs vrij langdurig onder water staan, worden ze bruin en gaan ze dood. Maar geef bij langdurig droog weer wel extra water. Zorg daarom altijd dat overtollig water onder uit de pot kan weglopen.

Je hangaardbeiplanten kunnen enkele jaren meegaan. Vergeet niet om regelmatig te mesten. Geef wekelijks een portie kaliumrijke plantenvoeding. Die mag ook vloeibaar zijn en met het gietwater worden gegeven. Liefst organische mest. GroenRijk heeft de goede soorten voor je in voorraad. In het late najaar verbruinen de bladeren langzamerhand, maar de planten kunnen de winter prima overleven als je de pot een beetje beschermd. In het voorjaar lopen ze dan weer uit en begint een nieuwe ronde bloemen en vruchten.

In kort bestek

Heerlijk maandenlang zelfgeteelde aardbeien snoepen! Dat kan met de grote potten met doordragende hangaardbeien  (Fragaria) die GroenRijk deze week aanbiedt. Pot ophangen op een zonnig plekje, regelmatig water en kaliumrijke voeding geven en smullen maar. 4 tot 5 maanden lang en volgend jaar van de zelfde planten opnieuw, want je kunt ze prima laten overwinteren. Oergezond, leuk en lekker. Kinderen vinden  dit ook geweldig.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...