Begonia's

Begonia's

Ja, deze Begonia’s staan graag op een lichte plaats en ze bloeien zeer rijk.

Begonia’s uit de Waterfall Series zijn fantastische bloeiers. Het is een vrij recent ontwikkelde reeks schitterende cultivars  met een sterke inbreng van de wilde Begonia boliviensis. Die komt oorspronkelijk uit de vochtige tropische wouden op de oosthellingen van de Boliviaanse en Argentijnse Andes. Het zijn geen knolbegonia’s, maar vaste planten die vanuit verdikte wortelstokken groeien. In ons deel van de wereld worden ze als eenjarige zomerbloeiers gekweekt en gehouden. Alle begonia’s uit de Waterfall Series vallen op door hun smalle bladeren die wel de scheefheid laten zien die alle begonia’s kenmerkt. Wereldwijd zijn er uit (sub)tropische gebieden in Amerika, Afrika en Azië meer dan 1000 Begonia-soorten bekend. Begonia is zowel de wetenschappelijke als de Nederlandse volksnaam, maar de planten worden ook wel met de naam Scheefblad (in het Duits Schiefblatt) aangeduid.

Prachtige planten en onvermoeibare bloeiers
Deze nieuwe Waterfall-begonia’s zijn compact uitgroeiende planten die – dat wisselt per cultivar – 30 tot 40 cm hoog worden en wat breder uitgroeien (40-50 cm) met sierlijk overhangende stengels. Die stengels vertakken zich sterk, waardoor het heel volle planten worden, die maandenlang enkele of gevulde, klokvormige bloemen laten verschijnen. Die bloemen zijn wonderlijk mooi en fijn gevormd. De meest voorkomende  kleuren zijn roze, soms overlopend in rood, of wit met een roze buitenkant van de bloembladen. Maar ook prachtig warmrood of zelfs donker oranje komt voor. Werkelijk schitterend. Ze verschijnen in grote aantallen kleine trossen aan korte stelen . De planten bloeien ook in lichte schaduw zeer rijk. Dat is geen wonder, want de Zuid-Amerikaanse voorouders van deze planten groeiden in de schaduw van de tropische woudreuzen. Uit die situatie hebben ze nog een belangrijke eigenschap geërfd: ze kunnen met weinig voeding toe. In hun glanzende, vlezige bladeren en stelen slaan ze bovendien – zoals ook vetplanten doen – water op. Dat betekent dat ze ook tijdelijke droogte goed kunnen doorstaan.

Ideale planten voor balkon of terras
Niet alleen bloeien ze de hele zomer door en in de herfst tot de vorst invalt, maar je hoeft ook geen uitgebloeide bloemen weg te knippen. Die vallen namelijk vanzelf af: ze zijn ‘zelfschonend’ zoals dat heet. Ook snoei is niet nodig, hoewel ze dat wel verdragen. De planten komen het mooist uit op een opvallende, maar beschutte plek waar hun overhangende, bloeiende  stengels de ruimte hebben. De smalle bladeren blijven groen en zorgen voor een goed gevuld effect. Waterfall-begonia’s doen het zowel goed in zonnige als licht beschaduwde situaties. Ze groeien liefst in goed doorlatende potgrond die niet mag uitdrogen. Maar de wortels mogen ook niet voortdurend te nat blijven. Zorg dus voor goede drainage in de (sier)pot waar je hem inzet. Een teveel aan water moet weg kunnen stromen. Controleer ook regelmatig of de grond in de kweekpot niet te droog wordt. Zo ja, geef dan meteen water. Waterfall-begonia’s houden van voedzame grond. Geef daarom eens per veertien dagen vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater. Je kunt ook langzaam werkende voedingskorrels of een voedingsstaafje bij de wortels in de potgrond duwen. Dan hoef je je over de voeding geen zorgen meer te maken. GroenRijk heeft diverse voedingsproducten voor je planten in voorraad. Je kunt Waterfall-begonia’s ook als perkplant in de volle grond van je tuin planten.

De belangrijkste ouderplant: Begonia boliviensis
Deze soort werd in 1864 in Europa geïntroduceerd door de Engelse botanicus Richard Pierce. De plant was al eerder in Bolivia ontdekt en beschreven, maar toen niet meegenomen naar Europa. Veel karakteristieken van de Waterfall-begonia’s, zoals de prachtige bloemen, de sierlijk overhangende stengels en het smalle blad, zijn in deze soort reeds duidelijk herkenbaar. In mei 1867 werden de planten voor het eerst getoond op een internationale tuinbeurs in Parijs. Ze trokken daar enorm de aandacht vanwege hun uitzonderlijk rijke oranje/roze klokjesbloemen met vier puntige bloemblaadjes. Sommige inmiddels gekruiste rassen van de nieuwe Waterfall-begonia’s hebben die kenmerken nog steeds. Er zijn door de kwekers tal van hybridevormen ontwikkeld, maar een zeer oude cultivar – de tot 60 cm hoge  Begonia boliviensis ‘Bonfire’ met roodgerand, getand blad – wordt ook nog steeds gekweekt. De eerste hybridevormen (kruisingsproducten met o.a. de soort Begonia veitchii) worden al sinds 1870 aangeboden.

TIP: Waterfall-begonia’s zijn zo mooi, dat ze ook een goed gekozen, bijpassende sierpot waard zijn. GroenRijk heeft de juiste potten voor deze prachtige planten. Houd er rekening mee dat de planten sierlijk over de potrand heenhangen en dus hun kleur ook vóór de pot tonen.

In kort bestek
Deze week favoriet bij GroenRijk: prachtig bloeiende, sierlijk overhangende Waterfall-begonia’s. Ze tonen de hele zomer tot ver in de herfst hun klokjesbloemen in schitterende roze en rode tinten. Ook hun glanzende, getande, smalle blad is opvallend mooi. Uitgebloeide bloemen wegnemen hoeft niet. Die vallen vanzelf af. Voor een beschutte plek in zon en lichte schaduw. Makkelijk te verzorgen. Prachtig op balkon, terras en in de tuin.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...