Bureauplant van het Jaar 2012: Livistona

Bureauplant van het Jaar 2012: Livistona

De Livistona is de Bureauplant van het Jaar 2012. Een jury met vertegenwoordigers uit wetenschap en praktijk boog zich samen met een gebruikerspanel over een vijftal kamerplanten om er één uit te roepen tot Bureauplant van het Jaar. De Livistona behaalde zowel in het laboratorium als bij een gebruikerspanel in een werkomgeving de hoogste score. De palm is daarmee de opvolger van de Vingerplant (Bureauplant van het Jaar 2011).

Getest
De planten zijn op verzoek van het Bloemenbureau in het voorjaar van 2012 getest door Fytagoras Plant Science. In een laboratoriumopstelling is onder meer onderzocht in hoeverre de planten chemische stoffen als formaldehyde en benzeen uit de lucht verwijderen. Een vakjury heeft vervolgens aan de hand van de onderzoeksresultaten een top 3 bepaald: Calathea, Ficus microcarpa ‘Ginseng’ en Livistona. Deze drie planten zijn vervolgens gedurende drie maanden op vijftig bureaus bij MKB’ers en thuiswerkers ter beoordeling neergezet.

Desktopper
Voorzitter van de vakjury, Prof. dr. Bert van Duijn van Fytagoras Plant Science: “Het laboratoriumonderzoek toont aan dat de Livistona een zeer goede luchtzuiveraar is en een positieve invloed heeft op de luchtvochtigheid in het interieur. Daarmee levert deze bureauplant een belangrijke rol in de bestrijding van het zogenaamde Sick Building Syndrome zodat diverse gezondheidsklachten als oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid thuis en op kantoor verminderd worden.” Qua verzorging is de Livistona niet veeleisend. Twee keer per week  water geven, is meestal voldoende.

Vakantie-werk
Het Bloemenbureau heeft vijftig beeldschermwerkers gevraagd om de genomineerde planten te beoordelen. Met een rapportcijfer van 7,8 is ook door het gebruikerspanel de Livistona als favoriet aangewezen. Uit de toelichtingen van de beeldschermwerkers blijkt dat de frisgroene kleur van de Livistona zeer in de smaak valt en dat de palm een sierlijke en rustige uitstraling heeft. Opvallend is dat de Livistona volgens het gebruikerspanel doet denken aan tropische oorden waardoor je ook op de werkplek het vakantiegevoel een beetje vast blijft houden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...