Olala, zijn we niet om op te eten?

Olala, zijn we niet om op te eten?

Salvia, Rozemarijn, Tijm, Lavendel… Deze week kun je je tanden zetten in deze Mediterrane aanbieding bij GroenRijk. De heerlijkste Italiaanse keukenkruiden staan te stralen en vooral te geuren. Bijna te mooi om van te plukken. Gelukkig zijn het vaste planten en ook nog eens stevige groeiers. Dus knip er maar flink op los!

Salvia: aaibaar en eetbaar

Het kruid Salvia, ofwel Salie, groeit uit tot een struikje van ongeveer een halve meter hoog. De geurige blaadjes zijn bijzonder groengrijs, met een verleidelijk fluweelachtig laagje. In mei komen er frêle blauwpaarse bloemetjes aan. Vlak voor de bloei kun je er wat scheuten afplukken om te drogen. Zet er thee van of kruid je gerechten ermee. Google maar eens op salieboter. Salvia komt trouwens van Salveo, dat betekent genezen. Er worden zuiverende, ontsmettende en rustgevende krachten aan toegedicht.  

Rozemarijn: hard blad, toegankelijke smaak

Rozemarijn is een must in je tuin. De takken met naaldachtige blaadjes blijven het jaar rond mooi groen en van april tot juni verschijnen er wit met blauwpaarse bloempjes. Rozemarijn kan wel 1,5 meter hoog worden, dus knip er maar flink van. Op de barbecue geeft het een heerlijk aroma af. En aardappels uit de oven kunnen eigenlijk niet zonder. Tip: Leg een voorraadje gedroogde Rozemarijn aan, zodat je bij regen de tuin niet in hoeft.

Tijm: aantrekkelijk voor mens en dier

Thijmus, ofwel Tijm, krijgt tijdens de bloei al snel bezoek van bijen en vlinders. Zij vinden deze laagblijvende geurige halfheester net zo aantrekkelijk als wij. Tijm heeft veel toepassingen en weinig eisen. Arme zanderige grond is al genoeg of weelderig te groeien. Tijm gesnoeid? Droog het aan de lucht en maak je eigen Provençaalse kruidenmix, samen met o.a. Salie en Oregano. Of maak tijmsiroop, heerlijk verzachtend bij hoest.

Lavendel: klassieke schoonheid

Lavendelplanten horen net als Salie, Tijm en Rozemarijn, tot de lipbloemenfamilie. Hun grote troeven zijn: smaak, geur, schoonheid en kracht. In Nederland kennen we Lavendel vooral van zeep en geurzakjes. In Frankrijk kom je lavendel ook tegen in gebak, honing en chocola. Er zijn zoveel toepassingen dat je misschien bang bent dat je te kort hebt. Gelukkig vaart Lavendel er wel bij als je twee maal per jaar snoeit. Dat houdt de struik zelfs vol en krachtig en voorkomt verhouting!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...