Kleurige nazomer met struikheide

Kleurige nazomer met struikheide

De groenblijvende en winterharde struikheide (Calluna vulgaris) geeft in de nazomer en herfst kleur aan je tuin met trosjes onstuimig bloeiende bloemetjes. Maak een mooie mix van verschillende soorten in je tuin of in potten op je terras en geniet van alle paarse, witte, roze of rode bloemen.

 

Stoere survivor
 

Struikheide (Calluna vulgaris) of zomerheide zie je in de natuur vooral veel in Midden- en Noord-Europa. De gekweekte soorten variëren in lengte van 10 tot zelfs 100 cm. Met hun langere takken zien ze er wat wilder en losser uit dan winterheide. Deze klassieker heeft kleine, verfijnde bloemenrijen op hoge scheuten boven meestal donkergroene blaadjes. Hij is wintergroen en geeft volop kleur en vulling aan je najaarstuin.

 

Groene overwinteraar


Struikheide bloeit doorgaans vanaf de late zomer tot diep in de herfst. Vorst in de winter kan deze inheemse, groenblijver prima aan. Plant hem in een kleurig groepje in je tuin, of in een rijtje langs je border of een tuinpaadje. De plant is bovendien een uitstekende bodembedekker en vooral de laagblijvende soorten doen het prima in een pot of bak op je balkon of terras. Plant een mix van kleine struikheide in verschillende potjes of samen in één pot voor een weelderig en kleurrijk effect.

 

Mooie combinaties


Je kunt Calluna vulgaris mooi combineren met vaste planten als rododendron, skimmia, struikveronica, rotsheide en siergrassen. Verschillende struikheidesoorten combineren ook prachtig met elkaar. Naast de struikheide met paarse of roze bloemen, kun je ook denken aan de Calluna vulgaris 'Firefly' met paarsrode bloemen en groen met rood blad of de bijzondere Calluna vulgaris 'Melanie' met witte bloemen en donkergroene bladeren. De bloemen van deze knopbloeiende struikheide uit de Gardengirls-serie blijven dicht, waardoor ze veel langer doorbloeien. 

 

Weinig onderhoud


Struikheide houdt van frisse lucht en een zonnige plek. De plantjes doen het vooral goed op humusrijke, wat zure, goed doorlatende grond en hebben weinig onderhoud nodig. Met deze tips blijven ze jarenlang mooi:

  • Meng bij het planten eventueel wat turf door de grond.
  • Geef jaarlijks wat organische mest en turf.
  • Snoei de uitgebloeide takken na de winter iets terug.
  • Als je water geeft, gebruik dan het liefst regenwater.
  • Bescherm heideplanten in een pot tijdens de winter.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...