De subtropische oleander

De subtropische oleander

Op vakantie in een land rond de Middellandse zee kom je vaak bermen vol geurende oleanders met roze bloemen tegen. In Nederland kun je van de gecultiveerde soorten genieten die wel wat vorst aankunnen.

 

‘Zuidelijk temperament

De subtropische oleander (Nerium oleander) groeit in het wild langs rivieren, beekjes en in bermen en kan wel 5 tot 6 meter hoog worden. Met zijn leerachtige, langgerekte bladeren en weelderige bloemtrossen is hij een opvallende  verschijning. De gekweekte versies hebben rode, roze, witte, oranje of gele bloemen. Deze soorten halen in ons klimaat een maximale hoogte van 2.5 meter. Zet deze struik op een zonnige plek. Je zult in warme zomers merken dat zonnebaden voor meer bloemen zorgt. Dan lijkt het net of je aan de Méditerranée bent neergestreken.

 

De overwinterende oleander

De gekweekte oleander kan wel een paar graden vorst verdragen. Met onze huidige zachte winters kun je daarom overwegen om deze plant in de volle grond op een beschutte zonnige plek te zetten. Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk. Veel mensen zetten de oleander echter in een pot, die je bij flinke vorst binnen zet op een koele plek, waar het boven het vriespunt is. Houd er rekening mee dat je oleander in de winter veel minder water nodig heeft.

 

Opening van het seizoen

Na de laatste nachtvorst, rond half mei, mogen de oleanders weer naar buiten. Zet je struik op een zonnige en beschutte plek. Let er op dat de oleander bij een hogere temperatuur dan 25 graden niet droog komt te staan. Geef dan regelmatig lauw water. Voor oleanders in potten kun je gebruik maken van grote onderschotels, die je steeds bijvult. Geef vroeg in de lente en in de zomer meststof voor terrasplanten en Mediterrane planten. Snoeien kan in februari/maart of eventueel in de herfst. Was wel steeds je handen, want deze struik is giftig.

  • Zo plant je de Nerium oleander in een pot:
  • Zorg voor een ruime pot met afvoergaten en leg daar potscherven op.
  • Voeg onderin eventueel wat grind en kleikorrels toe om water vast te houden.
  • Gebruik Mediterrane plantengrond of GroenRijk terras- en kuipplantengrond.
  • Verpot jonge planten ieder jaar, oudere om de drie jaar.
  • In plaats van verpotten kun je ook jaarlijks de bovenste laag aarde vervangen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Stralende feestdagen met de mini-kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming!

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langz...

Lees meer...
Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...