Waarom ben ik een echte kanjer?

Waarom ben ik een echte kanjer?

Bloemen van de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ kunnen een diameter van wel 25 cm bereiken. Echte kanjers dus! Daar zullen we het verderop nog uitgebreid over hebben. Je kunt namelijk zelf beïnvloeden of je extra grote, of vooral extra veel bloemen wilt. Als je fan bent van Annabel Hortensia’s, dan zal je de Limelight zéker waarderen. Vrijwel even forse bloemen, nóg frisser van kleur en met extra stevige takken die grote bloemen goed kunnen dragen. Ook tijdens een regenbui blijven ze ferm overeind.

Limelight Hortensia, beroemd om haar bloemen

De Hydrangea paniculata ‘Limelight’ komt uit de familie Hydrangeaceae. Ze laat zich makkelijk combineren met andere planten, stijlen en sferen. De fikse roomwit met limegroene bloemen zorgen immers voor een frisse verrassing in elke tuin. Limelight Hortensia’s worden ook wel Pluimhortensia’s genoemd. Toch hebben de bloemen niet echt een pluimvorm. Ze zijn meer conisch, alsof er op elke tak een flinke toef slagroom is gelegd. In het najaar krijgen de bloemen veelal een mooi roze waasje.

Snoeien: zo hou je Hortensia’s binnen de perken

Voor een sterke plant knip je in het voorjaar (uiterlijk april) alle takken flink terug. Pluimhortensia’s groeien op nieuw hout, dus je mag best rigoureus te werk gaan. Terugsnoeien tot 5 à 10 centimeter boven de grond is prima. Je krijgt dan geen vertakkingen en dat geeft de meeste kans op grote bloemen. Wil je juist meer bloemen en gaat het je niet echt om de grootte? Laat dan een paar takken wat langer. Deze vormen het gestel van je plant. Dit gestel vertakt en aan alle vertakkingen komen bloemen.

Limelight, de feiten en cijfers

De populaire Hydrangea paniculata ‘Limelight’ bloeit in augustus, september en oktober. Wanneer je niet of nauwelijks snoeit kan deze Hydrangea tot 2 meter hoog worden. Limelights zijn goed winterhard (ze verdragen tot -25 graden). Wel zijn de blaadjes in de winter even weg.

Hydrangea paniculata ‘Limelight’, verzorging:

  • Geef je Pluimhortensia een plek in de volle grond met de halfschaduw of zon.
  • Zorg voor goed doorlatende vruchtbare grond. GroenRijk heeft speciale Hortensia aarde, maar je kunt ook gewone tuinaarde gebruiken en daar voeding aan toevoegen. Bijvoorbeeld Pokon hortensia voeding.
  • Hortensia’s groeien bijna zichtbaar. Vooral als de temperatuur stijgt schieten de jonge scheuten de lucht in. Water is het toverdrankje voor alle Hortensia’s, dus ook de Hydrangea paniculata ‘Limelight’ doe je er een groot plezier mee!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...