Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 29 oktober 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 29 oktober 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Middelburg te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 29 oktober 2022 (herhaling zondag 30 oktober) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze tuintoppers uit.

Helleborus Ice N’ Roses

Verzeker uzelf van een kleurrijke winter met een Helleborus Ice N’ Roses in de tuin! Door het geniale kruisen van winterrozen met lenterozen is een prachtige soort ontstaan met een ijzersterk karakter. De Helleborus Ice N’ Roses is een winterharde, groenblijvende tuinplant die al vanaf november kan bloeien! Deze makkelijke winterroos komt voor in de kleuren wit, roze, rood en zelfs tweekleurig. 

Plant een Helleborus bij voorkeur in het najaar, zo tussen september en november. Of juist in het voorjaar. Zolang er nog geen vorst in de grond zit, heeft de Helleborus de beste kans van slagen. In zowel de schaduw als op zonnige plekken doet de Helleborus het goed. U zet een Helleborus in vochtige grond of in een mooie pot of plantenbak. Wanneer u ervoor kiest de Helleborus in een pot te zetten, adviseren wij u een pot te kiezen die in diameter twee keer zo groot is als de kluit van de Helleborus. De winterroos stelt weinig eisen aan het soort groot, maar heeft wel voldoende ruimte nodig voor de wortelgroei. 

Ctenanthe ‘Burle Marxii’

De Ctenanthe of ‘gebedsplant’ is misschien wel een van de kleurrijkste niet-bloeiende kamerplanten. Door de verschillende kleuren, donkergroen, lichtgroen en paars, in de bladtekeningen is deze plant een decoratieve aanwinst in uw interieur. De bijnaam heeft de ‘gebedsplant’ te danken aan de gewoonte om ‘s nachts de bladeren op te heffen en deze overdag weer te laten zakken.

Oorspronkelijk komt de Ctenanthe uit het tropische gebied in Centraal en Zuid Amerika, waar deze plant groeit tussen hoge bomen. Daarom voelt de Ctenanthe zich het fijnst op een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Veel zorg heeft deze kamerplant niet nodig. De plant eist weinig water, maar staat wel graag in vochtige grond. Geef de Ctenanthe elke maand een klein beetje plantenvoeding en geniet het hele jaar van de prachtige kleuren.

Edgeworthia

De Edgeworthia is een relatief onbekende heester in de Nederlandse tuin. Gek eigenlijk, want met de geurende, goudgele bloemen is deze tuinplant een echte eyecatcher. In het najaar kleuren de bladeren van de Edgeworthia oranje. De heester laat zijn bladeren vallen zodra de winter aanbreekt en ruilt deze in voor prachtige bloemen. De bloemen hebben de vorm van een pompon en qua structuur lijkt het wel papier. Vandaar de bijnaam Papierstruik. 

Een Edgeworthia houdt van een beschutte standplaats waar hij uit kan groeien tot wel 150 cm hoog én breed! De grond waarin de Papierstruik staat mag wat vochtig zijn, maar dankzij het winterharde karakter heeft u verder geen omkijken naar deze bloeiende tuinplant.

Philodendron

De Philodendron behoort tot de familie van de Araceae en kent bijna 300 verschillende soorten. Bijzonder zijn varianten zoals de Philodendron Squamiferum en Philodendron Serpens, die bekend staan om hun harige stengels. Niet alleen geeft dit deze soorten een uniek uiterlijk, maar ook blijkt uit onderzoek dat de vele minuscule haartjes op de plant een belangrijke functie hebben.

In een omgeving met een hoge luchtvochtigheid slaan de haartjes namelijk water op als een reservevoorraad. Dit vocht laten ze vervolgens vrijkomen als de luchtvochtigheid daalt, zoals in tijden van relatieve droogte. Dit betekent dat de Philodendron niet meteen van slag raakt als de verwarming in de winter staat te loeien of u hem een dagje vergeet water te geven. Een super makkelijke kamerplant dus!

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Middelburg om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...