Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 3 december 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 3 december 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Middelburg te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 3 december 2022 (herhaling zondag 4 december) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze tuintoppers uit.

Begonia Elatior

De Begonia is terug van weggeweest! De Begonia Elatior is een kamerplant uit de kleurrijke Dolc’Amore Line kenmerkt zich door een zee van prachtige, grote bloemen en behoort tot de topkwaliteit in begonia’s. De hoogwaardige Begonia rassen worden geselecteerd op bloemkleur, bloemgrootte en houdbaarheid. De selectie staat garant voor een constante topkwaliteit in een luxe uitvoering. Dolc’Amore heeft de begonia in een moderner jasje gestoken welke met zijn prachtige bloemen uw huis in één klap opfleurt. 

Geef de Begonia twee keer per week water en pluk uitgebloeide bloemetjes terug om de vorm van nieuwe bloemen te stimuleren. Zet de Begonia op een plek waar genoeg licht valt maar vermijd direct zonlicht. Ziet u de bladeren van de Begonia verschrompelen? Dan geeft de Begonia aan het te warm te hebben op de huidige standplaats.

Deze prachtige Begonia Elatior is, samen met nog vele andere bloeiende juweeltjes, te vinden op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in Middelburg.

Nephrolepis

Van oorsprong is de Nephrolepis, ook wel krulvaren genoemd, afkomstig uit Nieuw-Zeeland en tropisch Azië. De naam is afgeleid van de Griekse woorden: nephros betekent nier en lepis betekent schub. Deze termen verwijzen naar de niervormige dekblaadjes op de sporen van deze plant. 

De Nephrolepis is een sterk luchtzuiverende plant die weinig zorg nodig heeft en behoort daarmee tot de Air So Pure collectie. De weelderige plant straalt gezondheid en rust uit en is een sieraad voor elk interieur. De varen staat ook prachtig in een hangpot! Zet de varen op een lichte plek en niet in de volle zon. Geef de Nephrolepis in het voorjaar en de zomer twee keer per week water. In de herfst en winter hoeft u hem maar één keer per week water te geven. De kamerplant bouwt namelijk wat reserves op in het blad. Houd de aarde vochtig en zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan. 

Let op: geef de varen altijd langs de zijkant van de planten water. Nooit in het midden. Hiermee voorkomt u dat het midden kaal wordt. De Nephrolepis behoort tot de alleroudste groep planten op aarde en is daarom vaak aangetroffen als fossiel. Er zijn maarliefst 30 verschillende krulvarens, waarvan er velen terug te vinden zijn in ons tuincentrum in Middelburg.

Camellia sasanqua Pink

De Camellia sasanqua is een groenblijvende struik die in de herfstmaanden bloeit met mooie deels ook geurende bloemen. Het glimmend groene blad loopt in de lente rood uit. De Camellia voegt dus bijna jaarrond kleur toe aan uw tuin.

Zet de Camellia in losse, vochthoudende, lichtzure grond en gebruik speciale Rhododendrongrond bij het planten. Kies een plek uit waar op het heetst van de dag, tussen 12 en 3 uur, geen direct zonlicht op de plant valt. Ook is deze Camellia is goed winterhard, maar bij strenge vorst is bescherming met vliesdoek aan te bevelen. Wilt u de Camellia mooi compact houden? Dan raden we u aan de Camellia na de bloei te snoeien.

De Camellia sasanqua is uiteraard terug te vinden op de tuinafdeling van ons tuincentrum in Middelburg. 

Loropetalum chinense

De Loropetalum chinense is een prachtig groenblijvende struik die voorkomt in vele gedaantes. Zo is er de Loropetalum chinense ‘Ever Red’ welke met zijn donkere, purperrode blad goed opvalt in uw tuin. De ‘Ever Red’ heeft de meest rode bloemen van alle Loropetalums. Aan de vorm van de bloemen kunt u zien dat de plant familie is van de toverhazelaar. 

De Loropetalum chinense ‘Fire Dance’ is een bladhoudende heester die heldere roze bloemen geeft in het voorjaar. Indien goed beschermd in de winter past deze plant ook zeer goed in de Nederlandse tuinen. 

De Loropetalum chinense ‘Ruby Snow’ is een groenblijvende struik met purperrode bladeren net als de ‘Ever Red’. Echter geeft de ‘Ruby Snow’, zoals de naam misschien doet vermoeden, waanzinnige witte bloemen. Geef de plant een zonnige en beschutte plek in uw tuin en meng voldoende tuinplantengrond door het plantgat. De Loropetalum zal zijn dankbaarheid voor goede verzorging laten zien door veel bloemen te geven in de lente.  

Loropetalum soorten kunnen ook prachtig in pot staan. U vindt deze tuinplant, evenals mooie buitenpotten, op onze buitenafdeling in Middelburg.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Middelburg om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...