Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 17 december 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 17 december 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Middelburg te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 17 december 2022 (herhaling zondag 18 december) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Skimmia Japonica

De Skimmia is een heel bekende tuinplant. De traditionele bloem zien we bij de Skimmia Japonica ‘Rubella’. Maar ook de witte Skimmia is een prachtige variant welke wordt aangeduid met de naam Skimmia Japonica ‘White Globe’. 

De Skimmia is een groenblijvende, redelijk winterharde tuinplant die vanaf eind augustus begint haar knopzetting aan te maken. Dit zorgt ervoor dat wij het hele najaar kunnen genieten van de kleurrijke knoppen van de Skimmia. Vanaf maart tot april gaan de knoppen bloeien, hier verschijnen er kleine, witte, geurende bloemetjes. 

De Skimmia is geschikt als tuinplant in de losse grond maar ook als terrasplant in een mooie pot om uw terras of balkon een prachtig winterse uitstraling te geven. Wanneer u de Skimmia in losse grond plant, adviseren we u te kiezen voor een plek met goed waterdoorlatende grond.

In juni en juli is het goed om de Skimmia bij te mesten, omdat hierna de knopzetting plaatsvindt. Dit leidt tot meer knopzetting in de plant. Eventuele uitschietende, jonge takken mogen gesnoeid worden. Zo houdt u de Skimmia mooi compact.

Verschillende Skimmia soorten zoals de traditioneel rode Rubella en de maagdelijk witte White Globe vindt u op de plantenafdeling van ons tuincentrum in Middelburg. 

Rhododendron Cunningham’s White

Het Rhododendron geslacht bestaat uit meer dan 1000 soorten. Met hun bonte kleuren trekken ze de aandacht in elke openbare ruimte en privétuin. Wit, blauw, paars, roze, rood, oranje en geel zijn de meest voorkomende tinten. De Rhododendron 'Cunningham's White' is de 1 van de vroegst bloeiende bekende Rhododendron. Al in april zal deze winterharde plant bloemen laten zien.

De Rhododendron Cunningham’s White heeft een unieke groeivorm. Deze plant groeit uit tot een mooie dichte struik en is daarom goed te planten als struik. De Rhododendron kan uitgroeien tot een hoogte van bijna 3 meter maar laat zich ook goed snoeien tot een lagere struik. 

De Rhododendron staat graag in de volle zon maar kan ook prima in de halfschaduw overleven. U geeft de Rhododendron tweemaal per week wat water en zult al snel van de groei van deze plant kunnen genieten.

Uiteraard kunt u de Rhododendron, net als andere struiken, vinden op de buitenafdeling van ons tuincentrum. Advies nodig over welk soort Rhododendron het beste past bij uw tuin? Kom langs in Middelburg waar onze groenexperts voor u klaar staan.

Hippeastrum Sonatini op glas

De Hippeastrum Sonatini, oftewel de kleinbloemige Amaryllis, is een bolletje dat uit het Andesgebergte langs de westkust van Zuid-Amerika komt. In de afgelopen aflevering van De Grote Tuinverbouwing zag u de Hippeastrum Sonatini op glas. De glazen zijn voorzien van gel waaruit de hippeastrum zijn vocht haalt. Aan dit vocht heeft deze plant voldoende om tot bloei te komen. 

We raden u aan de glazen af en toe bij te draaien in de richting van het licht. Zo voorkomt u dat de hippeastrum krom gaat groeien. Niks is mooier dan een kaarsrechte bloeiende Amaryllis. 

U kunt de Hippeastrum Sonatini ook als bol in kweekpot kopen. De Sonatini een koudebestendige Amaryllis en laat zich daarom ook prima in de tuin planten. De Sonatini is een prachtig verwilderde tuinplant en weer eens wat anders dan een krokus of tulp. 

De Hippeastrum Sonatini op glas is te vinden op de binnenafdeling van ons tuincentrum in Middelburg. De Sonatini is een leuk geschenk om te geven én te krijgen. 

Peperomia Pepperspot - Green Coins

De Peperomia kenmerkt zich door de ronde schijven als blaadjes. De Green Coins heeft wel duizenden van deze kleine blaadjes. Deze mooie hangplant komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied, waar het warm en schaduwrijk is. De bladeren zijn kleine groene ronde blaadjes met een rode achterkant die hangen aan een opvallend steeltje die roodbruin van kleur is. 

Deze plant is ook gemakkelijk te stekken. U knipt de uiteinden van de steeltjes af en zet deze vervolgens in een ander potje met potgrond. Geef het stekje regelmatig water. U kunt van de Peperomia Pepperspot Green Coins dus heel gemakkelijk zelf een hangplant stekken. Hoe leuk is dat!

Zet de Peperomia op een plek met genoeg licht, maar vermijd direct zonlicht. Wanneer u de Peperomia op een lichte plek hangt, kan de plant genoeg warmte opnemen. De Peperomia Pepperspot Green Coins vindt u, net als vele andere hangplanten, op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in Middelburg. Wilt u advies over het ophangen, verzorgen en onderhouden van hangplanten? Onze groenexperts vertellen het u graag. Kom langs!

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Middelburg om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...