De paradijselijke Philodendron xanadu

De paradijselijke Philodendron xanadu

v Als je goed voor deze plant zorgt, heb je er jarenlang plezier van. Langzaam groeit hij hoger en breder en de gekartelde bladeren raken steeds dieper ingesneden waardoor deze Philodendron ook steeds meer indruk maakt.

Van de jungle naar je huiskamer

De Philodendron xanadu is familie van de gatenplant. Philodendrons groeien in de Zuid-Amerikaanse jungle, waar ze gewend zijn aan lichte schaduw en een hoge luchtvochtigheid. Als je weet wat ze nodig hebben, is het ook makkelijk om ze goed te verzorgen. Wanneer de plant het naar zijn zin heeft, beloont hij je met mooie diepgroene bladeren. Hij kan een hoogte van wel 100 tot 120 cm bereiken en een breedte van 150 cm. Een prachtig gezicht!

Zo ben je gastvrij voor je Philodendron xanadu:

  • Geef de plant een plek in de halfschaduw en let er op dat hij niet in direct zonlicht staat.
  • Geef in de lente en zomer maandelijks wat vloeibare plantenvoeding, verkrijgbaar bij GroenRijk.
  • Verpot de plant eens per twee jaar naar een grotere pot.
  • Lelijke bladeren kun je gewoon wegsnoeien.
  • Pas op met kinderen en huisdieren. De plant is giftig.

Niet te nat

Geef één tot twee keer per week water. Is de grond na vier dagen nog behoorlijk nat, geef dan de volgende ronde wat minder water. Om te zorgen dat de wortels niet te nat worden, kun je ook water geven op een onderschotel, zodat de plant drinkt via de potgaten.  Sproei eens per week nog even de bladeren. De Philodendron xanadu vindt het heerlijk om even vochtige bladeren te hebben en zo verwijder je ook gelijk stof. Je zult zien dat het hem goed doet.

Dit vertellen de bladeren van de Philodendron xanadu aan jou:

  • Verkleurde bladeren aan de onderkant: de plant laat oude bladeren afsterven en maakt ruimte voor nieuwe.
  • Bruine of gele randen aan het blad: waarschijnlijk geef je teveel water. Probeer wat te minderen.
  • Gelig en slap hangend blad: mogelijk staat je plant teveel in de zon. Zoek een plek met wat minder zonlicht en kijk wat het effect is.
  • Er ontstaat een bloem tussen het blad: Dit komt nauwelijks voor. Knip de bloem af, want hij ruikt niet lekker en de bladeren en wortels krijgen anders te weinig energie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...