De klassieke schoonheid: Dahlia Dalina!

De klassieke schoonheid: Dahlia Dalina!

De Dahlia Dalina is geknipt voor élke tuin. Knippen is hier ook letterlijk van toe-passing. Allereerst zijn Dahlia’s snijbloemen. Daarnaast zit het geheim van een rijke groei bij Dahlia’s in het toppen. Je knipt simpelweg de uitgebloeide bloemen van de steel af. De Dahlia-plant verlegt nu haar energie naar andere stengels en knoppen. Uitbundige bloei is je beloning voor dit eenvoudige werkje!

Dahlia’s, alle soorten en maten

Er zijn Dahlia-varianten met schijnbaar nonchalant geplaatste puntige bloemblaadjes, tot aan soorten met gekrulde kokerachtige bloemblaadjes. Die lijken in al hun perfectie en symmetrie wel facetgeslepen diamanten. Dahlia’s zijn er in vrijwel alle kleuren en kleuren-combinaties. Soms zelfs met strepen of stippen aan de punten van de bloembladen. De meeste Dahlia’s worden zo’n 50 centimeter hoog en bloeien vroege zomer tot in de late herfst. Wist je dat Dahlia’s ook lekker ruiken? Dat lijken vlinders ook wel te weten!

Dahlia Dalina, de klassieke schoonheid herontdekt

Het vleugje nostalgie dat Dahlia’s brengen heeft dit jaar extra aantrekkingskracht. Een bonte mix van Dahlia Dalina-soorten oogt zelfs helemaal retro. Maar ook in een grafisch motief zijn Dahlia’s onweerstaanbaar; maak verschillende vlakken of stroken met Dalina’s in contrast-kleuren. Je tuin krijgt gegarandeerd veel bekijks door de overweldigende explosie van kleur, met de Dahlia Dalina als de crème de la crème. Vollere en rijkere dubbele bloemen vind je zelden.

Dit willen jouw Dahlia’s!

  • Dahlia’s houden van een lekker zonnebad. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico dus met een zonnige plek zijn ze helemaal in hun element.
  • De uitgebloeide bloemen van de Dahlia knip je direct onder de bloemknop af. Een uitgebloeide knop herken je aan de iets langwerpige vorm, een verse knop is veel ronder.
  • In een milde winter kunnen Dahlia’s goed overleven. Weliswaar verdwijnen de bladeren, maar de knol loopt in het voorjaar weer uit. Voor de zekerheid kan je de plant ook afdekken met bladeren en stro of in de herfst afknippen tot aan het maaiveld. De knollen graaf je dan op en laat je vorstvrij overwinteren (bij maximaal 7 graden Celcius). In het voorjaar plant je de knollen terug en kan de kleurenpracht van start gaan.
  • Een neutrale, normaal vochtige bodem vindt deze sterke plant perfect. Start vandaag nog met je Dahlia Dalina eldorado!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...