Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 21 januari 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 21 januari 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Middelburg te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 21 januari 2023 (herhaling zondag 22 januari) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Fargesia

De 'Fargesia Murielae Winter Black’ is een stevige niet-woekerende bamboe. Het blad is zeer fijn van structuur en de stengels van de bamboe worden in de winter zwart van kleur. Vandaar ook zijn bijpassende naam ‘Winter Black’. Het is een zeer sterke en winterharde bamboe en stelt weinig eisen aan de standplaats. Hij groeit dus op elke grondsoort, zowel in de zon als in de schaduw. Echter kan de plant in de winter en het vroege voorjaar door de kou geel kleuren. Zodra het weer beter wordt krijgt hij zijn mooie groene kleur weer terug. Een super makkelijke tuinplant dus!

Wist u dat bamboe een van de snelst groeiende planten is? Sommige halmen kunnen wel 50 tot 70 cm per jaar groeien. Een stengel, ook wel halm genoemd komt altijd van onderop en groeit boven het gewas uit en stopt dan met groeien. Als deze eenmaal gestopt is groeit hij ook niet meer verder. Nadat hij gestopt is gaat hij bladeren ontwikkelen aan de stengels.

Bamboe is eenvoudig te snoeien en dit raden wij u ook aan aangezien snoeien een manier is om de bamboe op de gewenste hoogte te houden. Het beste moment om de bamboe te snoeien is in het voorjaar rond de maand mei of in het najaar rond september. In de zomer wordt het afgeraden de bamboe te snoeien. De felle zon op de snijwonden geeft kans op verbranding van de plant. Zonde! Groeit de bamboe u toch te snel? Een paar takken wegknippen die in de weg zitten kan het gehele jaar door.

Tip: De niet-woekerende bamboe laat zien als hij het moeilijk heeft en tekortkomt. De Bamboe rolt bijvoorbeeld zijn bladeren op als watergebrek heeft. Dit doet hij ter bescherming en dat maakt de bamboe een sterke plantensoort. Water geven is belangrijk! Wind en zon kunnen de bamboe behoorlijk uitdrogen. Dit geldt vooral voor een pas geplante bamboe en voor de bamboe in pot of plantenbak.

Kom langs in ons tuincentrum in Middelburg waar u de bamboe kunt vinden op de buitenafdeling.

Primula obconica

De Primula obconica is een zogeheten wilde primula. Wilde Primula's komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zeker zo'n vijftien soorten in de Europese Alpen!

De Primula is het perfecte plantje om de lente mee te starten! De Primula brengt het voorjaar in een potje, met haar bonte bloemen en stevige blaadjes. 'Primus' betekent in het Latijn dan ook 'de eerste' en is dan ook één van de weinige winterse seizoen bloeiers. De primula is een erg geliefde plant voor binnen en buiten. Houdt de Primula altijd wat vochtig, de potgrond mag niet uitdrogen. Indien nodig kunt u de Primula een keer per week bemesten.

Leuk om te weten: In het laagland zijn wilde Primula's vaak geel, omdat bijen ze bestuiven, terwijl in hooggelegen gebieden juist vlinders de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Mooi geregeld van Moeder Natuur, toch?

Kom langs in ons tuincentrum in Middelburg om alle kleuren van de Primula obconica te bewonderen.

Helleborus Ice ‘N Roses

Verzeker uzelf van een kleurrijke winter met een Helleborus Ice N’ Roses in de tuin! Door het geniale kruisen van winterrozen met lenterozen is een prachtige soort ontstaan met een ijzersterk karakter. De Helleborus Ice N’ Roses is een winterharde, groenblijvende tuinplant die al vanaf november kan bloeien! Deze makkelijke winterroos komt voor in de kleuren wit, roze, rood en zelfs tweekleurig.

Plant een Helleborus bij voorkeur in het najaar, zo tussen september en november. Of juist in het voorjaar. Zolang er nog geen vorst in de grond zit, heeft de Helleborus de beste kans van slagen. In zowel de schaduw als op zonnige plekken doet de Helleborus het goed. U zet een Helleborus in vochtige grond of in een mooie pot of plantenbak. Wanneer u ervoor kiest de Helleborus in een pot te zetten, adviseren wij u een pot te kiezen die in diameter twee keer zo groot is als de kluit van de Helleborus. De winterroos stelt weinig eisen aan het soort groot, maar heeft wel voldoende ruimte nodig voor de wortelgroei. Geef na het aanplanten voldoende water, omdat de planten enige tijd nodig hebben om zich in de omringende grond te kunnen wortelen en daar hun water vandaan te halen.

Het opschonen van de planten is op zich niet nodig. De bloemen sterven niet helemaal af maar kleuren geleidelijk naar roze of groenachtig, waardoor hun sierwaarde in de winter nog lang blijft aanhouden. Verwijder in het voorjaar voordat het nieuwe blad uitloopt de uitgebloeide bloemen. Haal ook bruin of beschadigd blad van de Helleborus weg om schimmelziekten te voorkomen. Doe dat ook in de rest van het jaar. Bij in de vollegrond geplante lenterozen is het bovendien raadzaam voor de bloei in december en januari de bladeren te verwijderen. De beste tijd hiervoor is als de nieuwe scheuten (knoppen) ongeveer 10 cm hoog zijn.

Bent u op zoek naar zo’n prachtige Helleborus? Kom dan langs in ons tuincentrum in Middelburg. Op onze buitenafdeling vindt u deze prachtige tuinplant. Daar geven onze groenexperts u ook graag tips over het aanplanten van een Helleborus.

Syngonium ‘Arrow’

Syngonium 'Arrow' is een tropische plant uit Zuid-Amerika met witbonte pijlvormige bladeren. De bladvorm is ook de aanleiding tot de naam ‘Arrow’. De Syngonium groeit in het oerwoud in de hoge bomen, het is een echte klimmer. Als u goed voor de Syngonium zorgt dan worden de bladeren steeds groter en weelderiger. Het is een echte Zuid- en Midden-Amerikaan. Hij heeft niet heel opvallende bloemen.

De Syngonium staat graag op een lichte plek, maar niet direct in de middagzon. Het blad geeft aan hoeveel licht hij nodig heeft: hoe witter, hoe meer licht nodig is. Hij groeit het snelst in een beetje hoge luchtvochtigheid (50/60%) en een constante kamertemperatuur van tenminste 15°C. Houdt hem warm, maar zet de Syngonium niet boven een radiator.

De Syngonium ‘Arrow’ is samen met tal van andere groene kamerplanten te vinden op onze kamerplanten afdeling in Middelburg. Ook helpen we u graag bij het kiezen van een prachtige pot waarin de Syngonium nog beter tot zijn recht komt.

Bladbegonia - Begonia Rex

De bladbegonia of Begonia Rex heeft bont en kleurrijk blad en komt voor in verschillende varianten. Zo zijn ze er met roze, groene, rode en zelfs zilverachtige bladeren, in verschillende combinaties en patronen. Ook krullend blad of behaard blad is een veelvoorkomende variant.

Geef de bladbegonia een lichte plek, maar vermijd volle zon. Dit is vooral tijdens de zomermaanden belangrijk, omdat de begonia gevoelig is voor verbranding. Een begonia doet het goed bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden en houdt beslist niet van tocht.

Houd de grond van de bladbegonia steeds net licht vochtig, zonder de plant te laten uitdrogen of te verdrinken in water. Af en toe te droog staan doet hem overigens minder kwaad, dan steeds te nat staan. Als u hem even vergeten heeft water te geven, zal hij zich over het algemeen goed herstellen als u dat alsnog doet. In de wintermaanden is zijn waterbehoefte wat kleiner.

Geeft tijdens de lente en zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten. De bladbegonia houdt van een hoge luchtvochtigheid, maar sproei hem liever niet, want dan kan meeldauw optreden.

De prachtig gekleurde bladbegonia vindt u in ons tuincentrum in Middelburg. Doe een rondje door onze kamerplanten afdeling en vraag indien nodig onze groenexperts om advies.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Middelburg om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...