Warme vakantiedromen met citrusbomen

Warme vakantiedromen met citrusbomen

Met hun geurende bloesems en kleurige vruchten geven citrusbomen karakter en een zuidelijke sfeer aan je tuin. We hebben een aantal makkelijke soorten voor je op een rijtje gezet. Sommige kunnen gewoon in de volle grond. 

Zonnebaden

Citrusbomen houden van de zon! Geef je boom dus een lichte en beschutte plek in je tuin of op je terras. Vlak bij een zuidelijke muur is ideaal. Hoe meer zon de boom krijgt, hoe minder kwetsbaar hij zal zijn. Als de temperatuur hoog genoeg is, worden de vruchten rijp en kun je ze lekker eten.

Bikkels
De volgende citrussoorten kunnen wel wat vorst verdragen en zullen de grootste overlevingskans in de volle grond hebben:
 

  • Wilde citroen (Poncirus trifolia): deze citrus kan vorst van -20 graden aan. De takken krijgen stekels en groeien snel. De vruchten zijn zuur en bitter. Vaak wordt alleen de schil in recepten gebruikt.
     
  • Satsuma (Citrus unshiu 'Satsuma Okitsu'): een boom met platte mandarijnen en weinig pitjes die tot -12 graden winterhard is.
     
  • Chinese Kumquat (Citrus japonica): de kleine, langwerpige vruchtjes van deze citrus worden ook wel dwergsinaasappels genoemd. Je eet ze met schil en al. Er zijn soorten te koop die tegen -10 graden vorst kunnen.

Kuipplanten
Veel andere citrusbomen kun je het beste als kuipplanten in een decoratieve pot neerzetten. Bekende soorten zijn: sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen. In september haal je ze naar binnen en zet je ze op een koele, lichte plek zoals een onverwarmde kamer in huis.

Minder bekende kuipplanten
Ook deze citrusbomen met kleine vruchten zijn leuk om te ontdekken:

  • Bittersinaasappel (Citrus aurantium): bittere, kleine sinaasappels die je vooral in recepten als marmelade kunt gebruiken.
     
  • Calamondin (Citrus mitis): de vruchtjes lijken op mandarijnen. De smaak zit tussen citroen en sinaasappel in. Deze soort kan goed in de huiskamer overwinteren.

Citruszorg

  • Gebruik bij het planten van een citrusboom mediterrane potgrond of potgrond voor citrusplanten.
     
  • Voordat je de boom plant, haal je de kluit uit de kweekpot en spoel je hem af.
     
  • Geef in het groeiseizoen regelmatig mest voor citrusplanten of mediterrane planten.
     
  • Geef in de lente en zomer regelmatig voldoende water, zeker bij warm weer.
     
  • Bescherm bomen die jonger dan 6 jaar zijn tegen (nacht)vorst. Daarna kunnen ze wat meer aan.

Fijne tuinvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...