Dracaena

De sterke Dracaena ‘Bicolor’ heeft prachtig gekleurd, gestreept blad en past in elke woonstijl

De Dracaena marginata ‘Bicolor’ heeft een enorm aantrekkelijke, bijna exotische, sterke vorm en is daarmee een uitgesproken designplant voor ieder type interieur, van klassiek tot retro en techno. Het is bovendien een makkelijk te verzorgen plant die GroenRijk speciaal deze week met twee maten in één pot aanbiedt. Heel decoratief! Deze Dracaena vraagt bovendien weinig onderhoud, stelt weinig eisen (is heel gauw tevreden) en heeft prachtig bont blad (groen met smalle bordeauxrode randjes). De vorm van de plant doet aan palmen of ananassen op stam denken. Dracaena-soorten komen voor van de Canarische tot de Kaap-Verdische eilanden in de Atlantische Oceaan, in grote delen van tropisch west- en oost-Afrika en Madagascar, in zuid-Azië en op eilanden in de Indische Oceaan. Alle Dracaena’s behoren tot de familie der lelieachtigen (Liliaceae). De soort Dracaena marginata waar de cultivar ‘Bicolor’ toe behoort, stamt van het tropische vulkanische eiland Réunion ten oosten van Madagascar in de Indische Oceaan. Het fraai in de lengte gestreepte, puntige, lancetvormige blad van ‘Bicolor’ is behalve heel mooi ook op een andere manier heel aantrekkelijk. Via die toef glanzende bladeren aan de top van het stammetje zuivert deze plant namelijk ook de lucht in de ruimte waar hij staat (van voor ons gevaarlijke stoffen) en brengt hij vocht in de lucht.

De ontwikkeling van deze Dracaena

Jonge planten hebben de vorm van een bos opstaande, sierlijk overhangende bladeren. Ieder jaar groeit die bladertoef naar boven toe uit en vormt zich daaronder een stammetje dat steeds langer wordt. Op een gegeven moment kan deze zich ook gaan vertakken en vormen zich meer toeven bladeren aan de einden. Als de plant zo ver is, begint hij al aardig volwassen te worden en kan hij ook gaan bloeien. Er ontstaat dan uit een plek vlak naast de groeikern een bloeistengel met losse trossen groene tot roomkleurige bloemen die heerlijk kunnen geuren. Er kan dan ook zaad worden gevormd. Dracaena ‘Bicolor’ kan heel oud en hoog worden, dus misschien ga je dat met jouw exemplaar nog beleven. Overigens is de ‘Bicolor’ die je nu bij GroenRijk koopt, niet uit zaad ontstaan, maar opgekweekt uit ‘droge’ stengelstukken – een soort stekken die ‘Ti-plant’ worden genoemd – die, als ze in speciaal geprepareerde aarde worden gestoken, bij temperaturen van 21-24 °C bewortelen en dan ook bladeren gaan vormen. Dat is ook bij bonte soorten en cultivars eerst groen. De speciale bladkleuren ontstaan pas als het geheel wat ouder is.

De verzorging van je Dracaena

Zet je ‘Bicolor’ op een iets beschaduwde tot lichte plek, maar absoluut niet in fel, direct zonlicht. De bladeren verschroeien/verbranden anders gemakkelijk. Als je de plant op een te donkere plek zet, kan het zijn dat de bladkleur lichter wordt. Zet hem dan wat lichter. In een wat lichtere ruimte zal je Dracaena sneller groeien. ‘Bicolor’ houdt van gewone kamertemperaturen (16-24 °C), de minimum-nachttemperatuur mag ook ’s winters niet beneden de 12 °C zakken. Dracaena’s houden niet van langdurig ‘natte voeten’. Zorg dat de pot waarin je ze zet, goed draineert (een gat onderin). Een teveel aan water moet echt weg kunnen, want Dracaena’s zijn gevoelig voor wortelrot. Zet de pot liefst op een schotel en giet overtollig gietwater af. Dat kun je weer bij andere planten gebruiken. Geef één keer per week lauwwarm water. Geef tijdens de groeiperiode – van begin lente tot einde herfst – iedere maand een lichte dosis kamerplantenvoeding in het gietwater. Het is ook aan te raden om vooral ’s winters – als de lucht in huis erg droog is – het blad wekelijks met lauwwarm water te besproeien. Daarmee verwijder je meteen ook het stof van het blad, waardoor de luchtzuiverende werking van je Dracaena ‘Biocolor’ optimaal blijft. Ook het zo nu en dan met een natte spons afnemen van de bladeren wordt zeer op prijs gesteld.  Een ideale luchtvochtigheid is 40-60% op de hygrometer.

Dracaeana’s kunnen heel oud worden. Dus zul je op een gegeven moment moeten verpotten

Dat hoeft pas als de planten met hun wortels de pot helemaal hebben gevuld. Doe het in de lente als de groei weer begint.  Kies een iets grotere pot (met drainagegat) en vul rond de wortelkluit op met een aardemengsel voor kamerplanten (dat heeft GroenRijk voor je). Het is voor de afwatering handig als je een laagje grind onder in de pot aanbrengt.

Dracaena’s  worden ook wel drakenbomen of drakenbloedbomen genoemd

Die naam komt van het Griekse woord drakaina, wat vrouwelijke draak of slang betekent. Er bestaan tientallen soorten van. Vroeger werden ook de Cordyline’s tot de Dracaena’s gerekend. Ze lijken inderdaad wel wat op elkaar, maar men kwam erachter dat er toch grote verschillen zijn. Dracaena’s bijvoorbeeld hebben geelachtige (soms zelfs oranje) wortelstokken. Ze vormen geen uitlopers. Codyline’s doen dat wel en die hebben witte wortels.  

De beroemdste drakenbloedboom ter wereld

Dat is ‘El Drago Milenario’ in het stadje Icod de los Vinhos op de zuidwestelijke helling van de Teide-vulkaan op het Canarische eiland Tenerife. Deze boom wordt ‘Milenario’– de duizendjarige – genoemd, maar hij is ‘pas’ vierhonderd jaar oud. Hij ziet eruit als een paddenstoelvormige, hoge boom, maar het is geen boom. Het is – dat noemden we al – een lelieachtige plant (van de soort Dracaena draco) in een enorme maat. Als de stam wordt verwond, stroomt daar wit sap uit dat aan de lucht oranjerood verkleurt. Vandaar de naam ‘drakenbloedboom’. De grotten bewonende oerbewoners van Tenerife – de Guanchen – balsemden er hun doden mee. Vroeger groeiden er veel meer exemplaren van deze ‘boom’soort op Tenerife en elders. Vrij recent zijn ze ook aangetroffen in Marokko.

TIP

Dracaena ‘Bicolor’ vindt het heerlijk om ’s zomers lekker in een regenbui buiten te staan. Dek de potkluit dan wel af met folie om te sterke inwatering te voorkomen.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Groene kamerplanten