Ananasplant

De vrucht van ananas ‘Corona’ brengt een verrukkelijke geur in huis 

Ananas comosus ‘Corona’ is een uiterst decoratieve, exotische kamerplant met heel bijzondere eigenschappen. De soort Ananas comosus is de bekende eetbare ananas. Die wordt veel te groot om in huis te hebben. ‘Corona’ is een van de kweekvormen die veel kleiner blijven. De mooie, stevige, volgroene bladeren worden maar ca. 30 cm lang (bij de wilde soort is dat meer dan 1 m) en ze missen de scherpe stekels. De ‘Corona’s die je nu bij GroenRijk kunt kopen hebben al een vrucht gevormd die heerlijk naar ananas geurt (en ook naar ananas smaakt), maar hij is niet bedoeld om te eten. Ananas ‘Corona’ is een echte sierplant. De naam ‘ananas’ komt van het woord ‘ananá’ uit een Zuid-Amerikaans-Indiaanse taal wat ‘fruit met een sterke geur’ betekent. De vrucht moet je vooral laten zitten, want deze verspreidt (in de lucht) het ontstekingsremmende enzym bromelaïne dat de luchtwegen verwijdt. Dat helpt bijvoorbeeld tegen snurken. Daarom wordt wel aangeraden om juist deze plant in de slaapkamer te zetten. In Zuid-Amerika wordt de plant als zeer geneeskrachtig beschouwd.

Ananassen zijn bromelia’s

Het geslacht Ananas is een van de ruim 1600 leden van de Bromelia-familie. Er bestaan ca. 20 soorten Ananas in het wild. Ze komen allemaal alleen in Zuid- en Midden-Amerika voor. Waar de soort Ananas comosus oorspronkelijk vandaan komt, weet niemand meer. Die is alleen uit cultuur bekend. De Carib-Indianen hebben de plant op de Caraïbische Eilanden geïntroduceerd. Daar groeiden ze al toen Columbus ze in 1493 voor het eerst zag (en de vruchten proefde) op het eiland Guadeloupe. Tegenwoordig worden de eetbare ananasvruchten overal in de tropen op grote plantages gekweekt. Anders dan veel andere bromelia’s zijn alle soorten Ananas terrestrische planten (ze groeien met hun wortels in de volle grond; veel andere bromelia’s groeien vaak in boomkruinen enz. Dat zijn dan epifyten).

De decoratieve Ananas comosus ‘Corona’

Deze Ananas-cultivar is dus een echte sierplant, maar wel een met bijzondere medicinale eigenschappen voor een gezonde ademhaling (ook ’s nachts). De plant heeft trouwens nog iets bijzonders: hij produceert ’s nachts zuurstof, wat de meeste andere planten juist vooral overdag doen. Ook daarom is ‘Corona’ een prachtplant voor de slaapkamer. En hij verspreidt dan ook die heerlijke, verfrissende ananasgeur! Zoals bij alle bromelia-achtigen groeien zijn bladeren in rozetten boven elkaar. Ze vormen als het ware een koker. In het hart van die koker wordt op een stevige steel de bloeiwijze gevormd. Die bloeiwijze bestaat uit een heel cluster van tientallen bloempjes die dicht op elkaar staan. Na de bloeit verdikt de bloemstengel zich tot een vrucht. Pa na een aantal maanden ontstaat zo de typerende, samengestelde ananasvrucht. In dat stadium worden de planten verkocht. Ook bij GroenRijk koop je ze dus met (sier)vrucht en al! Die vrucht heeft (heel kenmerkend voor ananassen) altijd een kuif van kleine bladeren die ook weer die kokervorm hebben. Die kuif – met een stuk van de vrucht – wordt soms wel gebruikt voor de vermeerdering. Als die top wordt afgesneden en in de grond gezet, vormt hij wortels en groeit er een nieuwe plant uit. Maar meestal worden ananassen vermeerderd door ‘kindplanten’ los te snijden en apart op te potten. Die ‘kindplanten’worden na de bloei door de ‘moederplant’ vanuit de wortels gevormd. Als dat gebeurt, sterft de moederplant langzaam af. Het duurt een paar jaar tot de kindplantjes zelf weer gaan bloeien. De ananasteelt is dus een heel langdurig proces. Van je vruchtdragende ananas ‘Corona’ zul je vele weken tot maanden plezier hebben.

De verzorging

  • Het liefst op een lichte warme plek maar niet in fel zonlicht.
  • Normale kamertemperaturen 18 - 22 graden
  • Een keer peer week matig water geven, zorg dat de aarde niet te nat blijft.

Anti-snurkplant

Snurken is voor veel mensen een echt probleem en niet alleen voor de ‘snurker’ zelf. Het ronkende of zagende snurkgeluid ontstaat tijdens de slaap door vernauwing van de luchtweg tussen de neus en de stembanden. Het is een stagnering van de ademhaling. De ananasplant ‘Corona’ heeft daartegen precies de juiste eigenschappen. De geurstoffen werken ademweg-verwijdend en de plant produceert ’s nacht extra zuurstof. Precies wat een snurker nodig heeft. Het zal het snurkprobleem mogelijk niet volledig oplossen, maar het helpt wel!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten