Goudpalm

Goudpalm

De bladeren van de goudpalm hebben een luchtzuiverende werking

De goudpalm (Dypsis lutescens, ook wel Chrysalidocarpus lutescens genoemd) is een omhoog gerichte vederpalm met prachtige, heldergroene, geveerde bladeren. De plant wordt meestal goudpalm genoemd, maar soms ook wel ‘Areca-palm’ of  ‘vlinderpalm’ (vertaling van de Engelse naam ‘Butterfly Palm’). Internationaal worden ook de  namen ‘Bamboo Palm’, ‘Golden Cane Palm’ en ‘Yellow Palm’ wel gebruikt. Deze vederpalm komt oorspronkelijk van het Afrikaanse eiland Madagascar, waar de planten in bosjes bij elkaar groeien in de kustgebieden. Daar kan hij wel 6-12 m hoog worden en vertakken de stammen zich soms. Hij vormt er sierlijk overhangende bladeren van wel 2-3 m lang. Als kamerplant in onze huizen blijft hij veel kleiner (groeit dan tot hoogten van ca. 150-200 cm en ook de bladeren worden veel minder lang: tot 100 cm). Hoewel de plant ook Areca-palm wordt genoemd is het geen Areca-soort, maar is het de enige soort in het geslacht Dypsis. De echte Areca-soorten komen vooral in Azië voor. De vederpalm waar we het hier over hebben, lijkt sterk op die Aziatische Areca-soorten en is er heel in de verte ook familie van is (hij behoort tot de familie van de Arecaceae). Officieel is de naam Dypsis lutescens. Maar de plant wordt vaak nog als Chrysalidocarpus lutescens  aangeboden, want zo heeft de goudpalm ook een tijdje officieel geheten. Deze varen heeft een uitstekende luchtzuiverende werking (Air so Pure).

De goudpalm groeit langzaam en vormt een uitdijende bos opgaand groeiende stengels die vanuit de wortels verschijnen en op de langen duur echte stammetjes kunnen vormen (maar dat duurt echt heel lang). Een goudplant kan heel oud worden. In onze woonkameromstandigheden groeit hij gemiddeld een aantal centimeters per jaar en zal hij regelmatig oude bladeren afstoten en nieuwe vormen. Op de stammetjes die zich vormen blijven de aanhechtingen van de oude bladeren als een soort lidtekens achter. Heel decoratief. In tropische en subtropische gebieden is het een graag geziene tuinplant die zich makkelijk aan allerlei omstandigheden aanpast. Bij ons is het een prachtige kamerplant die in ieder interieurtype past (modern en klassiek), maar ’s zomers naar buiten mag. Het is uiteraard een tropische plant. Hij verdraagt geen temperaturen beneden de 13 °C (ook ’s nachts niet). De beste temperatuur voor de goudpalm ligt tussen de 18 en 24 °C. Gewone kamertemperaturen zijn dus prima.

 

Eenvoudige verzorging

De goudpalm staat graag licht, maar niet de hele dag in de felle zon. De temperatuur op de standplaats mag dus niet te laag worden, maar te heet is ook niet goed. ’s Winters kan de plant wel de volle zon hebben. De lichtsterkte is dan veel minder. Zet hem ‘s winters dus gerust in een verwarmde serre waar de volle zon op staat, maar ’s zomers zal daar moeten worden geschermd. Als je hem ’s zomers buiten zet, moet je hem ook op een plek zetten waar niet de hele dag de volle zon op staat. Zorg dat de potkluit altijd vochtig blijft (ook ’s winters). De plant houdt niet van ‘natte voeten’, maar geef wel royaal water op de wortels en laat dat rustig uitlekken. Dat lekwater kun je dan naderhand weggooien of bij andere planten geven. Een flinke pot met onderschotel is bij deze plant daarom heel handig. Pas de watergift afhankelijk van de heersende temperatuur een beetje aan. Bij wat lagere temperaturen minder water geven. Een volwassen  plant verdampt als hij wat ‘groter is gegroeid’ (hij zal dan ca. 180 cm hoog zijn en in een pot van minstens 40 cm doorsnee moeten staan) gemakkelijk één liter water per dag bij normale kamertemperaturen. De goudpalm is daardoor ook een uitstekende luchtbevochtiger (maar dan moet hij zelf wel voldoende water krijgen natuurlijk). Geef je goudpalm om de paar jaar een ruimere pot en vul de ruimte rond de wortelkluit dan aan met verse, voedzame potgrond. Geef in de groeiperiode van de plant (van voorjaar tot herfst) om de veertien dagen wat vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater (kies in dit geval plantenvoeding voor groene planten). Een goede luchtvochtigheid wordt ook op prijs gesteld, dus zo nu en dan lekker even het blad besproeien is prima. Daarmee haal je ook het stof van het blad waardoor hij nog beter kan ademen en de lucht zuiveren! De goudpalm is een sterke plant. Als je hem verzorgd zoals beschreven, kan hij generatieslang mee gaan.

 

Opvallende bloei

Hoewel de goudpalm als groene design- en bladplant wordt beschouwd, kan hij wel degelijk prachtig bloeien. Tussen de grote bladeren (met wel 40-60 smalle deelbladen aan weerszijden van de middennerf) verschijnen dan trossen gele bloemen die daarna besachtige vruchten vormen waar in de tropen vogels graag van eten (dat kan dus ook gebeuren als je de plant ’s zomers buiten zet). Uit de bessen kun je ook nieuwe planten opkweken. De kwekers vermeerderen de planten meestal door jonge grondscheuten los te nemen en apart op te kweken.

 

Een echte luchtzuiveraar

De goudpalm staat erom bekend dat hij vervuilde licht zuivert door de ongewenste deeltjes eruit te filteren. Het is wat dat betreft zelfs een van de best werkende planten. Om die reden is deze palm ook heel geschikt om in kantoor- en andere werkomgevingen te worden toegepast. De plant neemt de onzuivere deeltjes uit de lucht via het blad op en maakt daar onder andere bouwstof voor zichzelf van. Hij heeft er zelf geen last van. Heel bekend is dat de goudpalm met name gasvormige stoffen zoals xyleen en tolueen, benzeen en formaldehyde uit de lucht wegzuivert. Dit is o.a. gebleken uit onderzoek door de NASA. Deze palm komt qua luchtzuivering als beste uit de bus in het boek ‘How to Grow Fresh Air’ van NASA-onderzoeker dr. B.C. Wolverton die tientallen planten heeft getest voor toepassing in afgesloten ruimten met circulaire luchtzuivering, zoals in ruimtestations. Als tweede eindigde de stokpalm (Rhapis excelsa).

 

Echte Areca-palmen zijn er dus ook

Nederlanders met een Indische achtergrond kennen nog wel een echte Aziatische Areca-soort, namelijk de betelpalm (Areca catechu) die in Indonesië overal is te vinden. Het is de palm die bij het ‘sirih-pruimen’ wordt gebruikt. Daarvoor worden de betelnoten  fijngehakt met wat kalk en andere stoffen (gambir) in een stukje betelblad verpakt. Daar wordt op gekauwd. Het heeft een opwekkende werking, maar het kleurt de tanden rood.

 

TIP

Combineer – als je daar de ruimte voor hebt – met andere prachtige palmen voor nog meer exotische sfeer: Chamaedorea, Howea, Phoenix, maar ook Microcoelum zijn heel geschikt!

 

In kort bestek

De goudpalm (Dypsis lutescens, ook wel Chrysalidocarpus lutescens genoemd) uit Madagascar is een prachtige design-plant voor je living en werkplek, die de lucht zuivert van schadelijke stoffen. Deze omhoog groeiende, tropische, altijdgroene palm kan ook met grote gele trossen bloeien en vormt sierlijke, veerachtige bladeren van wel een meter. Hij kan een hoge leeftijd bereiken en de verzorging is eenvoudig. Past in elk interieur (klassiek of modern).

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...