Portulaca

Portulaca

Portulaca ‘Carnaval’ is een veelkleurige éénjarige plant-in-pot die uitbundig bloeit in de volle zon

Portulak ‘Carnaval’ (Portulaca grandiflora ‘Carnaval’) zorgt altijd voor vrolijke zomersfeer. Zo’n pot met portulak ‘Carnaval’ is één groot kleurenfeest. GroenRijk biedt deze plant aan in een kleurrijke combinatie (allerlei blijmakende bloemkleuren bij elkaar) in één pot. Portulak is een van die heerlijke planten die je meteen aan het zonnige zuiden doen denken. Wat ze uitstralen is pure vakantiesfeer! Daar hoef je dus niet voor op reis. Portulak stamt dan ook uit het warme, tropische deel van Zuid-Amerika: uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. Pure passie! De planten bloeien het meest uitbundig in de volle zon. In de kleuren van de bloemen klinkt de samba, de bossa nova en de tango. Een werveling van kleur. En ze verdragen met hun vetplantachtige eigenschappen aardig wat droogte. Ook dat is niet verkeerd! Kortom, wil je iets vrolijks en makkelijks laten bloeien op je balkon of terras (vóór in de border kan ook!)? Kies dan voor portulak ‘Carnaval’!

Een feest van  bloemen

Dat zuidelijke temperament zit vooral in het gedrag van de bloemen. Portulak ‘Carnaval’ is veel beter aan ons klimaat aangepast dan de wat oudere rassen. Die bloeiden alleen rijk bij zuidelijke, felle zon. Portulak ‘Carnaval’ al bij minder zon en daardoor gaan de bloemen ook veel eerder op de dag open dan de oude rassen. ’s Avonds sluiten de bloempjes zich weer. Dat ritueel herhaalt zich elke dag. Het betekent dat de planten in de Zuid-Amerikaanse natuur alleen door daginsecten worden bestoven. De kwekers zijn met deze soort (Portulaca grandiflora) geweldig in de weer geweest. Dat heeft geleid tot een waar kleurenfestijn. Portulak-bloemen doen aan kleine roosjes denken (er komen nu zelfs ook gevulde bloemvormen bij voor). De Engelsen en Amerikanen noemen deze plant dan ook ‘Moss Rose’. Ze blijven vrij laag (tot 30 cm) en bloeien van juni tot september en zelfs nog later met een geweldige stroom aan bloempjes. Vaak stopt die pas als de eerste nachtvorsten zich aandienen. Je moet dan wel regelmatig de uitgebloeide bloemen weghalen. Dan gaat de vorming van de  bloemen gewoon door. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel en okergeel, wit, oranje, lila, roze, donkerroze, paarsachtig en allerlei tinten daar tussenin. Voor portulak ‘Carnaval’ is daar een mooie mix uit gekozen. De bloemen hebben allemaal gele hartjes. De stengels zijn soms iets rood tussen het grijzig-groene, vlezige blad.

Prachtig, niet alleen voor balkon of terras

Het zijn ook prachtige planten voor de rotstuin, als randplanten langs een pad, voor een plek vooraan in de border. Bovendien perfect in plantenbakken of zelfs in een hanging basket (samen met hangende planten) als je daar beplanting voor zoekt. Zoals GroenRijk ze nu (in pot) aanbiedt, kun je er alle kanten mee uit. Ideaal voor een vochtige tot droge, zelfs warme standplaats. Dat mag best pal op het zuiden zijn. Hoewel je aan de hand van de wat verdikte, vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is regelmatig water geven wel noodzakelijk. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Zo houden ze het uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het uiteraard niet. De (pot)grond mag tussen twee gietbeurten in wel wat droog worden en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je portulak-planten omkijkt. Geef eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater. Gewone plantenvoeding voor eenjarige planten en kuipplanten is prima. Portulak houdt niet van kalk, dus als je deze planten om wat voor reden dan ook wilt verpotten of ergens inplanten, doe dat dan in gewone standaard-potgrond. Die is lichtzuur tot pH-neutraal en dat is prima. Portulak is niet winterhard (verdraagt geen vorst) en wordt daarom eenjarig gekweekt. Zet portulak niet op een tochtige plek. Door de op den duur iets overhangende vorm van de uitgroeiende, bloeiende stengels is portulak ‘Carnaval’ ook heel geschikt voor hangmanden. Hij komt ook mooi tot zijn recht in een rotstuin. Ook dat noemden we al. Kortom, vrolijke mogelijkheden genoeg met deze plant.

Omring je met zomerse kleur

GroenRijk heeft nog veel meer vrolijke zomerbloeiers voor je in voorraad, zoals vlasleeuwenbekjes (Linaria reticulata), Gazania, kleinbloemige Petunia (ook Mini-Petunia of Calibrachoa genoemd) en lage Zinnia’s. Het is een uitgebreid gezelschap. Sommige hebben onverwachte eigenschapen. Als je bijv. Mexicaanse madeliefjes (Erigeron karvinskianus) in je tuin plant, krijg je ze daarna altijd weer terug; die zaaien zich overal uit). Nog meer zomersuggesties: Nemesia, Nierembergia in wit en paars, en de strandviolier (Malcolmia). Je kunt er naar hartelust mee combineren. Zet laagblijvende zomerbloeiende planten die je in een pot of bak toepast, altijd wat hoger, bijvoorbeeld op een buitentafel. Dan kijk je er wat directer op en geniet je er nog meer van.

TIP

Portulakbloemen geuren zacht. Zet de pot dus zo neer dat je ook daarvan kunt genieten.

In kort bestek
Nu bij GroenRijk: potten vol zonminnende portulak ‘Carnaval’ (Portulaca grandiflora ‘Carnaval’): vrolijke, rijk bloeiende zomerbloeiers. Meer bloemkleuren per pot. Portulak ‘Carnaval’ vormt stromen roosachtige bloempjes boven fijn, vetbladachtig blad. Ze bloeien van juni tot september en zelfs nog langer. Makkelijk te verzorgen en ze verdragen veel droogte. Ideaal op balkon en terras, maar ook vooraan in de border en als hangplant. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...