Spathyphyllum (Lepelplant)

Spathyphyllum (Lepelplant)

Deze Spathiphyllum is sterk, bloeit prachtig en zuivert de lucht

De Spathiphyllum wordt ook wel lepelplant of zelfs vaantjesplant genoemd vanwege de vorm van de bloemen. De bijzondere cultivar (kweekvorm) die GroenRijk deze week speciaal aanbiedt, werd ‘Bellini’ gedoopt naar de Italiaanse componist Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini die vooral bekend werd vanwege zijn dramatische opera’s. De diverse soorten van het geslacht Spathiphyllum stammen uit tropisch Zuid-Amerika. Het zijn vaste planten uit de regenwouden van het westelijke Amazonegebied. Daar groeien ze op de oerwoudbodem in de schaduw van de woudreuzen. Spatiphyllum’s behoren tot de familie van aronskelkachtigen (Araceae). Ze vormen glanzende bladeren en schitterende bloemen. Die bloemen bestaan uit een roomgele bloeikolf met daarachter van nature een roomwit tot zuiverwit schutblad. Ook bij ‘Bellini’. Wit valt in het donkere oerwoud namelijk extra op doordat het ieder lichtstraaltje wordt weerkaatst en dat lokt bestuivende insecten! De bloemen verschijnen aan hoge stengels boven het glanzende blad. Ze blijven vijf, zes weken mooi, daarna verwelken ze en kunnen ze worden afgeknipt, maar dan zijn er vaak alweer nieuwe gevormd. Spathiphyllum’s zijn prachtige designplanten die in ieder interieur passen, maar ze vormen een klasse apart door hun enorme luchtzuiverende vermogen.

Spathiphyllum’s maken de lucht die je inademt gezond

In je huis, op je werkplek of waar ook – als je er een lepelplant (Spathiphyllum) neerzet, gaat die meteen aan de slag met het zuiveren van de lucht in zijn omgeving. Hij haalt er via zijn bladeren de voor ons schadelijke fijne stoffen en gassen uit – die ademt hij in – en geeft daarvoor zuivere zuurstof terug. Uit proeven door de ruimtevaartorganisatie NASA (sinds 1973), het Nederlandse TNO en Wageningen University & Research is overduidelijk gebleken dat Spathiphyllum’s wat dat betreft tot de top-10 planten behoren. De kweker heeft er daarom een speciaal label voor bedacht: ‘Air so Pure’-planten. De planten hebben zelf geen last van voor ons schadelijke of belastende stoffen in de lucht zoals van huishoudelijke schoonmaakmiddelen, de dampen van elektrische apparatuur zoals computers, printers, kopieermachines, stofzuigers, lijm, verf, bindmiddelen enz. Integendeel, ze slaan ze op en van sommige stoffen staat vast dat ze er zelfs van groeien, zoals van CO2. Een Spathiphyllum helpt dus je huis of je werkplek gezonder te maken en vieze luchtjes weg te nemen.

Uit Zuid-Amerika

Spathiphyllum’s worden in het wild vooral in de oerwouden van Colombia en Venezuela aangetroffen. Er zijn meer dan tien wilde soorten bekend. Vooral met de soort Spathiphyllum wallisii zijn de kwekers volop aan de slag gegaan (in combinaties met andere soorten). Dat heeft onder andere geleid tot de planten uit de componisten- of muziekserie waar ook ‘Bellini’ toe behoort. Deze planten blinken uit door hun volle, compacte ontwikkeling en het grote aantal bloemen dat ze vormen. Spathiphyllum’s kunnen in principe in elk jaargetijde bloeien, maar het rijkst in het voorjaar, waarna ze aan het eind van de zomer opnieuw volop beginnen. Prachtig! De bloei duurt maandenlang en de planten kunnen jarenlang je huis sieren. Ook als bladplant zijn ze mooi. Doe uitgebloeide planten dus zeker niet weg, maar wacht gewoon en blijf ze verzorgen tot de bloei opnieuw begint. Hun luchtzuiverende werking gaat via het volgroene blad ondertussen gewoon door.

Spathiphyllum’s zijn makkelijk te verzorgen

Eén ding is belangrijk. Bedenk dat Spathiphyllum’s bodemplanten uit het schaduwrijke tropische oerwoud zijn. Zet je Spathiphyllum dus nooit in de volle zon, maar op een licht beschaduwde plek tot zelfs een plek in de halfschaduw. De beste temperaturen voor deze plant zijn de normale kamertemperaturen: niet lager dan 15 °C (ook ’s nachts niet) en niet veel warmer dan 23 °C. Geef je Spathiphyllum twee keer per week water. Zet een Spathiphyllum nooit op de tocht, dus laat ook geen deur van een kamer openstaan als je daar het raam opent om te luchten. Zorg dat de wortelkluit in de pot niet uitdroogt. In het oerwoud is de lucht vochtig. Vernevel daarom zo nu en dan (vooral ’s winters als de lucht droog is) water over het blad. Dat verbetert de luchtvochtigheid en voorkomt het bruin worden van de bladpunten. Geef je Spathiphyllum om de veertien dagen vloeibare voeding in het gietwater. ’s Winters – als de plant nauwelijks groeit –  is één keer per vier weken plantenvoeding geven genoeg. Haal uitgebloeide bloemen weg. Als je een Spathiphyllum wilt verpotten, is het voorjaar daarvoor de beste tijd. Je kunt dan beter niet  in gewone standaard potgrond verpotten, maar gebruik extra luchtige anthuriumaarde (GroenRijk heeft het voor je in voorraad). Je kunt de Spathiphyllum ook ’s zomers buiten zetten, maar dan wel op een beschutte plek in de halfschaduw. Vergeet ook dan niet water te geven.

De componisten/muziek-serie waar Spathiphyllum ‘Bellini’ toe behoort

Dit is een bijzondere reeks lepelplanten met onderling duidelijke verschillen, maar allemaal zijn het volle, compacte, groene planten die rijk en langdurig bloeien. De bloemkolven (met de eigenlijke bloempjes) verspreiden een prettige, zachte geur. De witte schutbladen achter die kolven zijn min of meer (soms groen-)gepunt en soms wat smaller of breder, ook wel iets gedraaid. Andere cultivars uit die serie zijn bijvoorbeeld ‘Strauss’, ‘Verdi’ en ‘Chopin’. 

TIP

De Spathiphyllum is een uitgesproken designplant. In combinatie met de juiste pot (GroenRijk biedt ook wat dat betreft keuze genoeg) past deze plant in ieder interieur, van klassiek tot high-tech en van retro tot techno. Daardoor is het ook een dankbaar cadeau.

In kort bestek

De lepelplant Spathiphyllum ‘Bellini’ behoort tot een soort uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud met  glanzend groen blad en roomgele bloeikolven voor witte schutbladen. Ze kunnen maandenlang een paar keer per jaar bloeien. Eenvoudig te verzorgen. Hij filtert bovendien grote hoeveelheden schadelijke stoffen uit de lucht. Een ideale designplant in huis en op de werkplek. Nu bij het jubilerende GroenRijk (25 jaar in bloei) een absolute Jubileum-pakker: 1 + 1 gratis!

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...