Grond en grondbewerking

Grond en grondbewerking

De verschillende planten stellen verschillende eisen aan de grond, maar allemaal hebben ze voedingsstoffen nodig. Omdat u de grond van uw tuin niet voor het kiezen heeft, kunt u de planten kiezen die zich er het best thuis voelen. Of de grond verbeteren. Met deze tips haalt u het beste uit de bodem.

Grondsoorten
Vanuit het standpunt van de tuinbezitter zijn er verschillende grondsoorten. Ze zijn in te delen naar het percentage zand en klei en naar de pH-waarde (zuur of kalkrijk).

Zand
Goed waterdoorlatend en gemakkelijk te bewerken. Omdat zandgrond gemakkelijk uitdroogt, kunt u de structuur verbeteren met compost en organische meststoffen.

Klei
De fijne gronddeeltjes kleven aan elkaar. Kleigrond is rijk aan voeding, maar lastig te bewerken. Zand, compost en tuinturf verbeteren de structuur.

Zavel
Een mengsel van klei en zand. Prima tuingrond, die nog beter wordt met compost.

Veen
Vochtige, zure grond die goed gedraineerd zal moeten worden. Veen vraagt om veel mest en heeft kalk nodig om de zuurgraad omlaag te brengen.

Löss
Perfecte tuingrond, die jammer genoeg alleen in Zuid-Limburg voorkomt.

Grondanalyse
Een kenner ziet aan zijn planten aan welke voedingsstoffen ze gebrek hebben.Maar natuurlijk is het beter gebreken op te heffen voor u tot planten overgaat. Als u uw tuinadviseur een paar grondmonsters geeft uit verschillende delen van uw tuin, maakt hij een grondanalyse voor u en kan hij u precies vertellen welke voedingsstoffen moeten worden aangevuld.

Grondverbetering
Spitten is een goede manier om de grond los te maken. Tijdens het spitten kunt u meteen compost en gedroogde stalmest door de toplaag heenwerken. Bij uw tuincentrum vindt u ook een reeks biologische meststoffen die bestemd zijn om bepaalde tekorten aan te vullen. Nog gespecialiseerder zijn de kunstmeststoffen. Ze hebben vaak een specifieke samenstelling voor een bepaalde plantenfamilie. Zo zijn er speciale meststoffen voor rozen, voor coniferen en voor uw gazon.

Groenbemesting
Een makkelijke en goedkope manier van bemesting, die vooral in de moestuin wordt toegepast. Na de oogst spit u de achtergebleven plantenresten gewoon onder. Als ze verteren, verrijken ze de grond met voedingsstoffen voor hun opvolgers.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer wilt weten over uw tuingrond en de manieren om deze te verbeteren. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.