Lentebloeiers

Deze prachtige lentebloeiers hebben weinig water nodig

Vrolijke, mooie bolgewasjes per soort op pot gekweekt! Kies maar uit! Het is al lente bij GroenRijk. Wat een kleurenfeest!  Daar wil je in jouw huis ook van genieten. Ze kunnen buiten staan (op het terras of balkon), maar daarvoor is het vaak nog net te koud. Je hebt er niets aan als de bloemen bevriezen! GroenRijk biedt je de keuze uit verschillende soorten nu bloeiende bolletjes. Kies voor witte, roze of blauwe heerlijk geurende hyacintjes (Hyacinthus), voor gele narcisjes (Narcissus) of blauwe druifjes (Muscari ). Of neem ze allemaal! Mooiere kleur en lekkerder bloemengeur kun je nu in je huis niet krijgen. Bloeiende bolgewasjes zijn echte voorboden van heerlijk voorjaarsweer en zon. Precies wat je nu nodig hebt. Je kunt er natuurlijk ook iemand anders blij mee maken. Zo’n bloeiend potje bolletjes is een maar wat graag gekregen (en gegeven) cadeau! Helemaal als je er een leuk sierpotje bij doet. Voordelige keus genoeg bij GroenRijk.

 

Witte, roze of blauwe hyacinten

Heerlijk om je kamer ook met geur op te fleuren! Zo’n potje met hyacinten is prachtig en je hele huis kan ernaar geuren. In elk potje bloeien drie bollen. De bolletjes steken in het potje altijd voor een deel boven de grond uit. Dat hoort zo bij hyacinten. De kwekers hebben de ingeplante bolletjes eerst zes weken op een donkere plek gehouden bij een temperatuur van maximaal 10 °C. In die periode zijn ze goed beworteld in vochtige grond. Daarna hebben ze de planten heel geleidelijk aan meer licht laten wennen en werd de grond nog steeds vochtig gehouden. Ze hebben koel gestaan tot er bloemknoppen zichtbaar werden. Daarna zijn ze warmer en nog lichter gezet. Dat zijn ze nu dus gewend. Zet je potje met hyacinten daarom ook thuis op een lichte plek in je warme kamer. De heerlijke bloemengeur zal dan door de hele ruimte trekken. Zorg dat de grond in het potje steeds iets vochtig blijft. Niet te nat maken. Je zult wekenlang plezier hebben van de bloemen. Als de bolletjes uiteindelijk  zijn uitgebloeid, kun je het potje op een minder prominente, maar wel lichte plek zetten tot je de bolletjes in het voorjaar (als de kans op vorst is geweken) buiten in de tuin uitplant. Bij witte hyacinten hebben de bollen een wat wittige huid, bij de andere bloemkleuren zijn ze bruiner. Voor kamercultuur zijn ze niet meer te gebruiken, maar in de tuin kunnen ze het voorjaar erop weer bloeien, al zijn ze dan vaak wat minder mooi. Om die reden worden de planten na de bloei vaak weggedaan. De bolletjes hebben namelijk de neiging om qua bloei naar de wilde vorm terug te gaan. Dat betekent: minder bloemetjes (die worden ‘nagels genoemd’) aan de stelen. De bloempjes zitten dan ook verder uit elkaar. Laat na de bloei de gootvormige bladeren in alle rust vergelen en afsterven als je de bollen een langer leven gunt. Als dat kan, gaat alle reservevoeding die in de bladeren zit opgeslagen namelijk naar de bol om te overleven.

 

Op glas?

Hyacinten werden vooral vroeger ook wel op speciale hyacintenglazen met water in bloei gebracht. Hier en daar zijn die glazen nog wel te koop. Maar het in bloei krijgen lukt alleen met daarvoor speciaal geprepareerde bollen en je had er al in oktober mee moeten beginnen om ze in deze tijd te zien bloeien. Dan maak je het jezelf met zo’n kant-en-klaar op pot gekweekt trio bloeiende hyacintenbollen van GroenRijk toch wel een stuk makkelijker. 

 

Gele narcisjes

Dat zijn heel vertederende bolgewasjes. Prachtige dwergnarcisjes met kleine trompetjes die behoren tot een van de vele narcissengroepen waarvan de bloemen lekker zoet geuren. Narcissus jonguilla ‘Trivithian’ is een goed voorbeeld, maar er zijn ook andere soorten en rassen waarbij de bloemen volgeel zijn. Het meest bekend zijn de grote gele trompetnarcissen zoals ‘Dutch Master’ en ‘Golden Harvest’, maar dat zijn soorten voor buiten. De sierlijke gele narcisjes die GroenRijk nu aanbiedt, staan in huis graag licht en je moet de potgrond iets vochtig houden. Na de bloei kun je ook deze bolgewasjes in het voorjaar in de tuin planten, maar ze zijn iets minder winterhard dan hun grote neven. Plant ze op een vochtig plekje waar niet de hele dag de zon op staat. Ze zullen er vanzelf verwilderen en zich vermeerderen. Als je ze een goed winterdek geeft (boven de in de grond overwinteren bollen) zullen ze nog jarenlang heel elegant en schitterend bloeien.

 

Blauwe druifjes, ook druifhyacintjes genoemd

Als blauw je lievelingskleur is, kies je natuurlijk voor het potje met blauwe druifjes. De bloemtrosjes lijken inderdaad wel iets op omgekeerde trosjes miniatuurdruiven. De meest bekende soort is Muscari armeniacum uit Macedonië, Roemenië en de Kaukasus. In het wild en in de tuin bloeit dit lieflijke bolgewasje in april-mei. Er zijn tal van cultivars uit ontwikkeld, ook wit bloeiende, maar de meeste hebben een blauwe tint behouden. De bolletjes in het potje hebben een speciale behandeling van de kweker gekregen. Daarom bloeien ze nu al. De bloempjes kunnen heel licht geuren. Houd ook bij de blauwe druifjes de grond in het potje iets vochtig (een paar keer per week even met je vinger voelen en water geven als dat nodig blijkt). Zet het potje op een lichte plek. Ook deze bolletjes kun je, als ze zijn uitgebloeid, in het voorjaar in de tuin planten en daar laten verwilderen. Dan kun je ook van blauwe druifjes nog jaren plezier hebben. Een plek in lichte schaduw bij heesters is in de tuin prima.

 

TIP

Zet de bloeiende potjes in huis zo neer dat je de zoete bloemengeuren goed kunt ruiken. Sommige geuren zijn heel licht, maar heerlijk.

 

In kort bestek

Het voorjaar begint nu al met bloeiende bolgewasjes voor in huis. Bijvoorbeeld met potjes bloeiende blauwe druifjes (Muscari). GroenRijk heeft nu ook potjes heerlijk geurende witte, roze of blauwe hyacinten en lieflijke, kleine trompetnarcisjes voor je. Heel makkelijk te verzorgen en de bolletjes kun je later in de tuin laten verwilderen. Voor echte meeneemprijsjes! Ook leuk als cadeau!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...