Tuinplant van de maand Januari: Winterheide

Tuinplant van de maand Januari: Winterheide

De tuinplant van de maand januari is de Winterheide. Wie wel eens op de heide komt voor een heerlijke wandeling herkent vast het mooie, bijna oneindige tapijt van kleurige bodembedekkende planten met bloemetjes. Dat is Winterheide. Deze plant geeft in koude maanden veel kleur in de natuur, in de tuin of op het terras. Daarnaast is Winterheide ook na de bloei jaarrond een sieraad in de tuin. Groenblijvend, bodembedekkend en gemakkelijk!

Het geslacht Wintereide (Erica) behoort tot de familie van de Ericaceae net als de Calluna, Pieris, Rhododendron, Azalea of Gaultheria. Mooie planten om met elkaar te combineren omdat ze vrijwel dezelfde groeiomstandigheden en verzorging nodig hebben. De soorten Winterheide die in januari verhandeld worden zijn winterhard en ruim verkrijgbaar bij tuincentra, bloemenwinkels of bouwmarkten. De belangrijkste twee soorten Erica carnea (sneeuwheide) en Erica x darleyensis (dopheide) bloeien van december tot maart/april. De Erica carnea is wat compacter en de Erica x darleyenis is wat losser van groeiwijze.

Winterheide is mooi om in groepsbeplanting in borders of potten te gebruiken. De kleuren zijn roze, lila of wit. Naast de kleur van de bloemetjes kan ook het blad verschillend van kleur zijn. Groen, geel, oranje en bronskleurig zijn opvallende verschijningen.

Verzorging Winterheide

Belangrijk is dat de grond vochtig is en goed doorlatend. De planten doen het goed in de volle zon maar ook bij half schaduw. De planten laten zich graag combineren met andere zuurminnende planten als coniferen en planten uit de familie van de Ericaceae. Bruine, uitgebloeide bloemetjes kun je verwijderen door even je hand door de plant te halen. Dit zorgt ervoor dat de planten mooi blijven.

Snoeitips Winterheide

Op de heide spelen schapen een belangrijke rol om de planten kort te houden. Ze vreten de topjes van de planten, een soort snoeien dus. Het 'korthouden' van Winterheide in de tuin is dan ook een goed idee. Als de heide niet regelmatig wordt gesnoeid ontstaan alleen bloemen op lange houtige takken. Ze zijn dan minder mooi van vorm en missen hun mooie compacte bodembedekkende eigenschappen na verloop van tijd. Snoeien kan het beste in april of mei.

Meer informatie over Winterheide en andere tuinplanten vind u op Mooiwatplantendoen.nl

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...