Struikmargriet

Struikmargriet

Deze stralend wit bloeiende struikmargriet heeft regelmatig water en vloeibare plantenvoeding nodig

Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) zijn bij ons kuipplanten. Iedereen kent ze en vindt ze prachtig. Dat geldt zeker voor de planten die GroenRijk nu aanbiedt: die hebben zuiverwitte, echte margrietbloemen met een geel hart. De kleine struikjes zijn uiterst geliefd vanwege hun onvoorstelbaar uitbundige bloei die niet op lijkt te houden. De planten kunnen makkelijk tot oktober doorbloeien. Het zijn echte ministruikjes die graag zonnig staan: balkon, terras of tuin maakt niet uit. Je moet wel weten dat de licht verhoutende planten hier niet helemaal winterhard zijn. Zachte winters overleven ze trouwens wel. Maar overwinteren geeft meestal een wat minder resultaat: koop dus elk jaar nieuwe. Dan is de bloeirijkheid dankzij de kwekerskunst die dat veroorzaakt, het grootst. Van deze planten zul je echt enorm veel plezier hebben. Ook heel leuk om cadeau te doen!

Van de Canarische Eilanden

Struikmargrieten stammen oorspronkelijk uit de unieke natuur van de Canarische Eilanden, o.a. van Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria. Maar ze zijn inmiddels in tal van andere gebieden met een subtropisch klimaat ingeburgerd. Daar groeien ze uit tot mooie, brede, bolle, dicht vertakte struiken van wel 1,5 m hoog. Als die volop met honderden margrietenbloemen tegelijk bloeien, weet je niet wat je ziet! Net zoals de planten die je nu bij GroenRijk vindt, zijn ze na verloop van tijd letterlijk overdekt met hun kleurrijke – of in dit geval zuiverwitte – bloemen. Het fijn gevormde blad is mooi zachtgroen met een grijzige zweem. Dat laatste geeft aan dat ze best wat warmte kunnen hebben! De planten worden verkocht in het stadium dat sommige knoppen al wat kleur te zien geven. Als de iets beige gekleurde knoppen openbloeien komen er uit die propjes prachtige bloemen die hun blaadjes openspreiden als een enorm welkom aan alles en iedereen! Zo mooi!

De wetenschappelijke naam

Struikmargrieten hebben heel lang Chrysanthemum frutescens geheten. Eigenlijk tot de wetenschappers het enorme geslacht Chrysanthemum opsplitsten in wel 30 aparte geslachten (wat sinds 1999 overigens voor een deel weer is teruggedraaid, maar dat geldt niet voor de struikmargrieten). De struikmargriet kreeg door de nieuwe indeling de naam Argyranthemum en heet dus nog steeds zo. Die nieuwe indeling was nodig vanwege genetische verschillen die pas sinds halverwege de vorige eeuw aantoonbaar zijn. Voor die tijd gebeurde de indeling bij planten vooral op uiterlijke kenmerken, zoals bloemeigenschappen. Zo is het eeuwenlang gegaan. Zo’n vanwege de genen noodzakelijke nieuwe indeling in het plantenrijk is veel andere planten ook overkomen. Die kregen ook een andere naam omdat ze andere genen bleken te hebben dan eerder werd gedacht. Ze hoorden dus niet meer bij de groep planten waarbij  ze eerder waren ingedeeld.  Sinds er ook bij planten DNA wordt onderzocht zijn er daardoor al heel veel veranderingen doorgevoerd. Dat heeft ook geweldige verrassingen opgeleverd: zo is onlangs het genoom (het totale DNA) van uien vastgesteld en dat blijkt zevenmaal groter te zijn dan dat van een mens! Een ui is dus een veel complexer wezen dan een mens. Van struikmargrieten weten we het nog niet…

Verzorging struikmargriet

Zet je struikmargrieten op een zonnige plek op je balkon of terras. Tijdelijk als perkplant in je tuin toepassen, kan ook. Een mooie sierpot om de pot waarin hij op je balkon of terras staat, gaat te sterke opwarming van de wortels in de kweekpot tegen. GroenRijk biedt een grote keuze aan potten. Ga je verpotten, zet ze dan in een mengsel van 1 deel potgrond met 1 deel bemeste tuinaarde. Na zes weken is de mest uit de potgrond verbruikt. Daarna moet je iedere week een keer wat plantenvoeding in zwakke concentratie in je gietwater doen. Geef dagelijks water. Wanneer je je planten toch wilt overhouden, kun je ze het beste laten overwinteren op een lichte, vorstvrije plek bij een temperatuur tussen 5 en 10 °C. Haal ze voor de eerste nachtvorst naar binnen. Verpot ze dan in het voorjaar.

Haal tijdens de bloei regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Bescherm de planten tegen zware regen. De bloemen kunnen anders smetten (verbruinen). Regelmatig water geven. Zorg dat een teveel aan (giet)water kan wegstromen (dus zorg ook voor een drainagegat onder in de sierpot).

TIP 1

Geef ook water als het regenachtig weer is. Door de bolle vorm van de planten komt aflopend regenwater vaak niet in de pot terecht en kan de potgrond zelfs droog blijven als het regent. Om dezelfde reden niet op de plant, maar in de pot water geven.

TIP 2

Als de binnenste bladeren bruin verkleuren (dat gebeurt soms) moet je de helft van de bloemen en knoppen weghalen. Dan vormt zich al gauw nieuw fris blad en ook de bloei is al snel weer in volle gang. 

In kort bestek

Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) zijn zeer rijk bloeiende, niet echt winterharde, mediterrane struikjes die tot oktober vol door kunnen bloeien met honderden margrietachtige bloemen. GroenRijk biedt ze nu speciaal aan in zuiver wit met een geel hart. Het blad wordt vaak bijna geheel door de bloemen bedekt. Een rijk gezicht! Struikmargrieten zijn opvallende accentplanten, maar laten zich op terras en balkon ook uitstekend met andere planten  combineren.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

Voor de sier 

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren die sierli...

Lees meer...
Het blauwste siergras

Het laagblijvende extra blauwe siergras Festuca glauca ‘Intense Blue’ zorgt met zijn stevige grijsblauwe sprieten het hele jaar door voor tuinplezier.  Misschien ken je de soort Festuca glauca ook als blauw schapengras of zwenkgras, vanwege de wuivende bewegingen. De Festuca glauca zal zich in jouw tuin of op je balkon makkelijk thuis voelen, want hij heeft weinig onderhoud nodig.

Blauw, blauwer, blauwste siergras

Met de blauwe...

Lees meer...